Bakgrundspapper uppe

«  Holländsk feminist och föregångskvinna både för kvinnors rösträtt, sexualfrågor och fred

Porträttfoto av Aletta Jacobs på äldre dar. Hon ser allvarlig ut och tittar rakt in i kameran
Namn: Aletta Jacobs

Aletta Henriëtte Jacobs föddes den 9 februari 1854 i Sappemeer i Nederländerna. Hon var det åttonde av familjens elva barn. Redan vid 6 års ålder bestämde sig Letje, som hon kallades, för att bli läkare precis som pappan. Men det var lättare sagt än gjort.
Osynlig ruta
Prträttfoto av en väldigt ung Aletta Jacobs  På den tiden kunde flickor inte studera vidare i Nederländerna. Som 13-åring fick Aletta istället börja på en flickskola, där hon skulle lära sig hur damer uppför sig. Hon stod ut med vad hon själv kallat en "mardröm" i två veckor, sen vägrade hon gå tillbaka. Istället hjälptes hon och hennes pappa åt att organisera upp egna studier för henne. Och så småningom fick hon tillåtelse att studera vid universitetet i Groningen. Den 8 mars 1879 blev Aletta Jacobs den första kvinnan i Nederländerna som tog läkarexamen.
Osynlig ruta
  Efter examen flyttade Aletta en kort tid till London för att vidareutbilda sig. Där umgicks hon i radikala kretsar och lärde känna feminister som jobbade för rösträtt för kvinnor. Men efter bara några månader i London reste Aletta Jacobs tillbaka till Nederländerna och öppnade en läkarmottagning i Amsterdam.
Osynlig ruta
Foto av Aletta Jacobs som sitter på en stol och en annan ung kvinna som tycks sitta på golvet och luta sig mot Alettas knä. Den andra kvinnan ser in i kameran, Aletta ser åt vänster. Under bilden står: Aletta Jacobs som nybliven läkare med en patient.Kamp för födelsekontroll
och mot prostitution

Osynlig ruta
På sin läkarmottagning hade Aletta Jacobs två gånger i veckan gratis mottagning för fattiga kvinnor. Hon började arbeta med rådgivning om preventivmedel, eftersom hon såg vad alla oönskade graviditeter medförde. Hon blev den första som provade ut pessar i Nederländerna. 1882 grundade Aletta Jacobs den första kliniken i världen som enbart fokuserade på födelsekontroll. Då motarbetades hon av sina kollegor, och mötte mycket förtal även på andra håll. Collage av omslaget till boken om kvinnan med en plansch av en kvinna bredvid. Hennes mage och bröst är i genomskärningMen hon fortsatte, och blev en förebild för kvinnor i flera andra länder som senare jobbade för sexualrådgivning och födelsekontroll.

1899 gav Aletta Jacobs ut boken "Kvinnan. Hennes konstruktion och inre organ", illustrerad med löstagbara och utfällbara planscher med förklarande text.
Osynlig ruta

Genom sitt arbete såg Aletta Jacobs också vad prostitution gjorde mot kvinnor. Hon inspirerades av brittiska Josephine Butler och började engagera sig mot reglementeringen av kvinnor i prostitution. Eftersom hon offentligt tog ställning mot samhällets "dubbelmoral" blev hon även då utsatt för påhopp från kollegor och andra.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Hélène Mercier  Aletta Jacobs engagerade sig även för bättre arbetsvillkor för kvinnor och bättre bostäder, bland annat tillsammans med sin nära vän den feministiska författaren Hélène Mercier. Och hon skrev regelbundet artiklar om kvinnors arbetsvillkor i Sociaal Weekblad.
Osynlig ruta
  1892 gifte Aletta Jacobs sig med Carel Victor Gerritsen, en radikal redaktör och politiker som hon varit vän med sen länge och haft ett förhållande med sen 1884. Han hade varit till stöd för henne i preventivmedelsfrågan, och efter det hade de ett nära samarbete i de flesta frågor. Men Aletta Jacobs behöll sitt namn och fortsatte sitt yrke, och de byggde om sitt hus så att de hade var sin del, med en gemensam del i mitten. De fick ett barn 1893, men till Alettas stora sorg dog barnet dagen efter förlossningen.
Osynlig ruta
Foto av Aletta Jacobs i helfigur iförd en tjusig hellång klänning med mycket broderier och utsmyckning. Hon håller ihop händerna och ser rakt in i kameranKampen för rösträtt
Osynlig ruta
Rösträttsaffisch i gult och svart med en kvinna med två barn som ser mot en vallokal där flera män går in. Bakom kvinnan med barnen syns en äldre kvinna Redan som 14-åring hade Aletta Jacobs tillsammans med sin familj läst John Stuart Mill i holländsk översättning, vilket fick Aletta att genast bestämma sig för att driva rösträtt för kvinnor. Men det var först 1883 som hon började sitt engagemang för kvinnors rösträtt. Den holländska lagen om rösträtt var könsneutralt skriven då, så Aletta Jacobs försökte helt enkelt registrera sig för att kunna rösta.

– Mor, varför röstar aldrig du? frågar pojken Lite grå pil som pekar uppåt åt höger
på rösträttsaffischen.
Osynlig ruta

  Under flera år krävde Aletta Jacobs sin rösträtt, och hon överklagade varje avslag till nästa instans. Till slut hade hon fått nej även i Högsta Domstolen. Istället ändrades konstitutionen 1887, så att det från och med då uttryckligen stod att det endast var män som hade rösträtt.
Osynlig ruta
Men under tiden som hon överklagat hade Aletta Jacobs fått tidningarna att skriva om orättvisan. 1893 bildades den första organisationen för kvinnors rösträtt i Nederländerna, VVK, Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. I samband med det började Aletta Jacobs också föreläsa om kvinnors rösträtt och kvinnokamp över huvud taget. Det var ett stort steg för henne, eftersom hon var blyg som person, men hon blev snabbt en populär talare.

Foto av sex kvinnor utomhus. Det är nog kallt, för de har kappor och hattar på sig. En håller i ett standar med texten  Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht
På väg till en rösträttsdemonstration i Amsterdam 1914. Från vänster:
Jo Van Buuren-Huys, Frederike Swaantje van Balen-Klaar, Aletta Jacobs, Clara Mulder
van de Graaf-de Bruyn, Jeanne van Landschot Hubrechts och Sophie Wichers.

Osynlig rutaIWSA-brosch i filigran med vita, röda och gröna pärlor, i mitten IWSA:s logotyp med Justitia i soluppgången och texten JUS SUF FRA GII
Rockmärke/brosch i vitt och gulm med texten Vrouwenkiesrecht (rösträtt för kvinnor)  1903 slutade Aletta Jacobs som läkare, blev ordförande i rösträttsorganisationen och började att jobba heltid med kampen för rösträtt för kvinnor. Året därpå var hon i Berlin och var med i bildandet av IWSA, International Woman Suffrage Alliance.
Osynlig ruta
  1905 blev Aletta änka, och hon sörjde mannen djupt. Kanske spelade det roll för att hon, tillsammans med IWSA:s ordförande Carrie Chapman Catt, året därpå valde att resa på sin första stora rösträttsturné i Europa. Aletta och Carrie blev nära vänner, och fem år senare gjorde de en Litet foto av några kvinnor som sitter på en båtny rösträttsturné tillsammans, denna gång i delar av Afrika och Asien.

Och eftersom Aletta Jacobs bodde i Amsterdam, kampanjade de inte bara på gatorna, utan också på kanalerna. Klicka på bilden för att se den större! Liten grå pil som pekar åt höger

Osynlig ruta
Fredskampen
Osynlig ruta
Aletta Jacobs var också pacifist och när första världskriget bröt ut engagerade hon sig i fredsarbete. Hon var en av de mest drivande i arbetet inför den internationella fredskongress för kvinnor som genomfördes iWILPF:s logotyp med en fredsduva framför ett blått kvinnomärke Haag 1915. På kongressen bildades WILPF, Women's International League for Peace and Freedom, och Aletta Jacobs blev vice ordförande för WILPF.

Foto taget högst uppifrån utöver en stor sal där det står massor av kvinnor och tittar upp mot kameran. Längst bak finns ett podium med kvinnor på rad. På sidorna av salen finns balkonger där det sitter ännu fler kvinnor.
Delegaterna från alla deltagande länder är samlade i den stora salen där de
höll den internationella kvinnokonferensen för fred i Haag 1915.
Osynlig ruta

  Tillsammans med bland andra Rosika Schwimmer och Chrystal Macmillan var Aletta Jacobs också med i en av de två delegationer från kongressen som reste till utrikesministrarna i de krigförande länderna.
Osynlig ruta
1919 infördes rösträtt för kvinnor i Nederländerna, och tre år senare kunde de rösta för första gången. Vid den tiden flyttade Aletta Jacobs till Haag. Hon engagerade sig i Voluntary Parenthood League, där hon fortsatte sitt arbete med rådgivning om preventivmedel och födelsekontroll.
Osynlig ruta
  Förutom allt annat skrev Aletta Jacobs flera böcker och massor av artiklar. Hon ägnade sig också åt översättning, bland annat översatte hon Charlotte Perkins Gilmans feministiska klassiker Women and Economics till holländska.Byst (staty) av Aletta Jacobs
Osynlig ruta
  Aletta Jacobs dog den 10 augusti 1929 på ett badhotell där hon var på semester. Hon blev 75 år gammal.
Osynlig ruta

I Nederländerna finns en preventivmedelsrådgivningsklinik i Aletta Jacobs namn, och flera hus och gator har uppkallats efter henne. Det finns ett antal Aletta Jacobs-pris och till och med en asteroid som är döpt efter henne. 1995 gjordes en film om hennes liv. Statyn av henne finns framför universitetet i Groningen. Aletta Jacobs arkiv, som nazisterna försökte förstöra, är idag en del av UNESCO:s Världsminne.

Avdelare i form av gul linje med en  trave böcker till vänster

Rubrik: Läs mer
Blinkande gul stjärna Den som kan holländska, eller vill använda en översättningstjänst på nätet, kan läsa Aletta Jacobs självbiografi på det digitala biblioteket för nederländsk litteratur.
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna På holländska finns också Aletta Jacobs bok om kvinnan, hennes uppbyggnad och inre organ från 1899 att läsa på nätet.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu