Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

« Norsk/svensk feministisk aktivist, som blev Sveriges första kvinna som diplomat.

Foto av Anna Bugge Wicksell
Namn: Anna Bugge Wicksell

Anna Kristine Margrete Bugge föddes i Egersund i Norge den 17 november 1862. Hon var en av pionjärerna i den norska feministiska rörelsen.
Osynlig rutaRedan som student i Oslo engagerade sig Anna Bugge för "kvinnosaken". Diskussionsklubben hon var med och startade 1883 ledde fram till grundandet av Norsk Kvinnesaksforening (NKF) 1884. Anna Bugge drev frågor som kvinnors rätt till ekonomisk självständighet, rätt till utbildning, och separatistisk organisering.
Osynlig rutaNär hon tog studenten 1885 var det som en av de första kvinnorna i Norge. Samma år var hon med och startade Kvinnestemmeretts- foreningen – i protest mot att Norsk Kvinnesaksforening inte hade med rösträtt för kvinnor i sitt program. 1888 blev Anna ordförande i NKF. Hon reste då runt i Norge och agiterade för rösträtt för kvinnor.
Osynlig rutaMen redan året efter det, 1889, flyttade Anna Bugge till Paris. Orsaken till flytten var att hon hade blivit förälskad i den svenska nationalekonomen Knut Wicksell.
Osynlig rutaNotis om icke-äktenskapetRadikala som de var gifte de sig inte. Istället publicerade de 1890 i tidningarna en liten annons med rubriken "Förenade" plus namn och datum. De gjorde också ett eget samboavtal, där de skrev in fullständig jämställdhet. Att de levde ihop utan att vara gifta ledde till enorm uppståndelse då – eftersom de befann sig i medelklassen och akademin. Det ledde också till att Annas familj tog avstånd ifrån henne. Det tog sju år innan hon träffade sin urpsrungsfamilj igen.
Osynlig rutaAnna blev ganska snart med barn, och hon och Knut flyttade till Sverige, där första sonen föddes. Senare fick de en son till. Ännu lite senare dog Annas syster i barnsäng och Anna och Knut tog det nyfödda barnet till sitt.

Rösträttsvykort med Anna Bugge Wicksell

   Anna Bugge Wicksell fortsatte också sitt feministiska arbete, bland annat i rösträttsrörelsen. Hon var med och startade Landsföreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt 1902 (sjutton år efter att hon varit med och startat rosträttsföreningen i Norge). Dessutom var hon med och startade Sveriges kvinnliga fredsförening 1898 och Svenska Fredsförbundet 1911.

Osynlig ruta
Klicka på rösträttsvykortet för att se det större!
Osynlig ruta

   Inte förrän 1911 hann Anna Bugge Wicksell ta sin planerade juristexamen. Och först efter det ansökte hon om att bli svensk medborgare. Hon ville vara säker på att hon var ekonomiskt självständig innan hon tog det steget.
Foto av Anna Bugge Wicksell på äldre darOsynlig rutaOsynlig rutaNär rösträtten för kvinnor infördes, engagerade sig Anna Bugge Wicksell i Nationernas Förbund, föregångaren till FN. Hon blev också den enda kvinnan i den så kallade mandatkommissionen där. Det har lett till att hon har kallats "Sveriges första kvinnliga diplomat". Hon var också aktiv i Föreningen Frisinnade Kvinnor.
Osynlig ruta1926 dog Knut. 1928 opererades Anna för cancer, men det var för sent. Hon dog den 19 februari 1928, 65 år gammal.
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Läs Anna Bugge Wicksell på nätet!
Osynlig ruta
Glimrande röd kula Femtio års kamp för kvinnorösträtten – Den engelska rösträttsrörelsens historia, en broschyr som Anna Bugge Wicksell skrivit, utgiven av Landsföreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt.
Osynlig ruta
Flera artiklar av Anna Bugge Wicksell finns också i gamla kvinnotidskrifter, som du kan läsa på nätet hos KvinnSam.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu