Bakgrundspapper uppe

« Tillbaka

Tidningsklipp från Sheffield 1 mars 1851
Rubrik: Sheffield Female Political Association

Den första gången som en organisation krävde rösträtt för kvinnor i Storbritannien var 1851. Enskilda personer hade sedan länge tagit upp kravet, men Sheffield Female Political Association (SFPA) var den första organisation som drev det.
Osynlig ruta
Detalj ur målning, föreställande Anne Knight  Väldigt lite är känt om organisationen. Det som vi vet är att de kvinnor som tog initiativ till organisationen var Anne Knight och Anne Kent. Det första mötet hölls den 26 februari 1851 på Democratic Temperance Hotel, som låg på Queen Street 33 i Sheffield. Där antog de det första kända engelska uppropet för rösträtt för kvinnor: "Adress to the Women of England".
Osynlig ruta
  Sheffield Female Political Association skickade också en begäran om rösträtt för kvinnor till det brittiska överhuset. Och organisationen fick snabbt stöd från kvinnor både runt om Storbritannien och i Frankrike. Till skillnad från de senare suffragetterna i WSPU eller suffragisterna i NUWSS i början av 1900-talet krävde SFPA 1851 universiell rösträtt – alltså för alla, oavsett kön, klass, etnicitet eller förmögenhet.
Osynlig ruta
Ett år senare, 1852, bildade de en nationell organisation för kvinnors rättigheter. Anne Knight blev ordförande. Bland medlemmarna fanns också Lady Anne Isabella Milbanks Byron, som var mamma till matermatikern Ada Lovelace.
Osynlig ruta
  Men efter 1853 verkar det inte finnas någon dokumentation om organisationen, troligen lades den ner. Flera av de kvinnor som startade Sheffield Female Political Association kom från den radikala engelska Chartist-rörelsen, som splittrades just vid den tiden, så kanske finns ett samband där.
Osynlig ruta

Avdelare i form av en linje av girlanger

Läs hela deras upprop HÄR (på engelska).
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnoorganisationer
 Pil åt vänster Till tema rösträtt Storbritannien
Pil åt vänster Till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-06-20

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu