Bakgrundspapper uppe

«  Till förra sidan

Illustrationer ur dåtida tidningar föreställande två kvinnor i bloomers
Dåtida tidningsbild av "bloomers" (New York 1852).

Rubrik: Bloomers

Modet för kvinnor från medel- och överklassfamiljer i slutet av 1840-talet i USA bestod av snäva korsetter och snörliv som klämde ihop inälvorna och gjorde det svårare att andas. Ovanpå det skulle de ha flera lager av tunga, breda kjolar, som gick ända ner till marken – inte en bit av vristen skulle få synas. Kläderna var både obekväma och svåra att röra sig i.Porträttfoto av Elizabeth Smith Miller sittande i prtofil
Osynlig ruta
  Det var Elizabeth Smith Miller som kom på idén till en mer "rationell dress" för kvinnor, med en lite kortare klänning (eller kappa) och byxor till. Inspirationen fick hon från vad hon kallade "turkiska dräkter".
Osynlig ruta
  Elizabeth Smith Miller sydde sig en dräkt som hon hade på sig när hon hälsade på sin kusin, Elizabeth Cady Stanton. Och hon i sin tur blev eld och lågor, och satte snabbt igång med att sy en likadan dräkt till sig själv.
Osynlig ruta
  De två inspirerade Amelia Jenks Bloomer, som dels själv började använda en likadan dräkt och dels startade en kampanj för den i sin tidning The Lily. Genom att dräkten spreds i The Lily fick dräkten namn efter Amelia Jenks Bloomer, och kallades bloomers.
Osynlig ruta
Det kan kanske kännas lite svårt att förstå den extrema upprördhet dåtidens amerikanska samhälle visade mot klädreformen. Men vid den här tiden representerade byxor själva manligheten. Små pojkar hade ofta klänning – att få börja bära byxor var ett tecken på att pojken höll på att växa upp till man.
Osynlig ruta
(Se exempel genom att dra med pekaren över siffrorna: 1, 2 & 3)
Osynlig ruta
  Småflickor däremot hade aldrig byxor, lika lite som vuxna kvinnor använde byxor. Det vill säga tvärtemot i Sverige idag; då flickor kan ha byxor, men pojkar absolut inte förväntas ha klänning.
Osynlig ruta
  När kvinnor (ofta feminister) runt 1850 började gå klädda i bloomers på offentlig plats blev de ofta hånade och förlöjligade. Uppenbarligen var folk rädda Förlöjligande teckningar av kvinnor i bloomers som röker cigarr etc.för vad som skulle hända om kvinnor bröt mot normerna för kön – i flera tidningar ställdes frågan om bloomers inte skulle göra att könen bytte plats, så att kvinnorna tog makten och män blev underordnade?
Osynlig ruta

På karikatyrteckningar i tidningarna
framställdes kvinnor i bloomers förlöjligade,
till exempel som storrökande och maskulina.
Osynlig ruta

Sju olika omslag till häften med noter till sånger om bloomersDet gjordes också sånger om kvinnor i bloomers, flera av dem visar hur förskräckt patriarkatet blev av klädreformen, till exempel i sångtitlar som "Hanna, go hide your bloomers!" och "What will the girls do next?"
Osynlig ruta
  Det var förstås en helt rimlig rädsla. De kvinnor som bar bloomers var ofta desamma som drev kamp för kvinnors rösträtt och för kvinnors rättigheter över huvud taget. De var verkligen ett hot mot patriarkatet!
Osynlig ruta
  Men efter bara några år var det flera av rösträttskämparna som slutade med bloomers och återgick till kvinnors traditionella klädsel. De tyckte att allt bara kretsade kring deras klädsel, och att det förstörde för resten av kvinnokampen.
Osynlig ruta
Färgillustration av två kvinnor som sitter i gräsen iförda byxor, varav den främsre håller i en cykelMen bloomers kom igen. Under 1880- och 1890-talet började fler och fler kvinnor att cykla. Då var det svårt att ha långa kjolar eller krinoliner. Bloomers blev ett mode för cyklister och sportande kvinnor. Och med tiden blev byxor ett självklart klädesplagg även för kvinnor.
Osynlig ruta
  Fortfarande under slutet av 1800-talet framställdes visserligen kvinnor i bloomers lite löjligt. Men bilderna som vi hittat ger intryck av att det då var på ett snällare sätt, än när feministerna började med dem på 1850-talet.
Osynlig ruta
  Här nedanför är ett exempel på en bild av kvinnors i bloomers från ett lock till en cigarrlåda från runt 1890.

Omslag till en cigarrask med texten "Bloomer Club Cigar". Två kvinnor sitter på rottingstolar. En har en cykel bredvid sig. Den andra röker cigarr.

Kanske kan historien om bloomers få oss att förstå mer av att kvinnor i en del länder i världen fortfarande straffas så hårt om de går klädda i byxor.
Osynlig ruta
  Och kanske kan den få oss att fundera över betydelsen av de krav som ställs på tjejer och kvinnor i vårt offentliga rum idag?
Osynlig ruta

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Vill du se exempel på några modiga 1800-tals kvinnor i bloomers, så klicka HÄR!

Osynlig ruta

Vid slutet av 1800-talet pågick kampen om kvinnors kläder i många länder och den blev allt mer organiserad. I USA fanns National Dress Reform Association och här i Sverige startade feminister Dräktreformföreningen.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-02

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu