Bakgrundspapper uppe

«  Tidig medborgarrättsaktivist i USA

Porträttfoto av Mary Church Terrell i profil med håret uppsatt i en tjusig frisyr. Hon har en höghalsad klänning med mycket spetsar på sig
Namn: Mary Church Terrell

Mary Eliza Church föddes den 23 september 1863 i Memphis, Tennessee i USA. Föräldrarna var friade slavar, som bägge blev framgångsrika affärsägare. Pappan sägs vara den första svarta man som blev miljonär i amerikanska södern.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Mary som väldigt ung  Föräldrarna skilde sig redan när Mollie, som hon kallades hemma, var liten. Hon och hennes bror Thomas bodde mest hos mamman. Mamman drev att det var viktigt med utbildning, så Mollie fick möjlighet att studera vid Oberlin College, som var det första college i USA som tog emot kvinnor och svarta. Mollie blev då en av de första svarta kvinnor i USA att ta en högskoleexamen och i den skolan blev hon vän för livet med två andra kämpar för svarta kvinnors rättigheter, Anna Julia Cooper och Ida Gibbs Hunt.
Osynlig ruta
Foto av Mary i halvfigur med dottern Phyllis i famnen. Båda är klädda i fina kläder med spetsar  Efter examen jobbade Mary som lärare. När hon var 24 år flyttade hon till Washington. Hon reste också runt i Europa i två år och lärde sig franska, tyska och italienska flytande. Tillbaka i Washington träffade hon en annan lärare, Robert Heberton Terrell, som hon gifte sig med 1891. De fick fyra barn, men de tre första dog som spädbarn, endast dottern Phyllis överlevde. Senare adopterade de också Marys halvbror Roberts dotter Mary.
Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Mary med dottern Phyllis, döpt efter poeten Phillis Wheatley.
Osynlig ruta
Marys aktivism startade 1892 när en vän till både Mary och Ida B. Wells, en framgångsrik affärsägare som hette Thomas Moss, blev lynchad av vita som ville bli av med en stark konkurrent. Mary stöttade Idas anti-lychningskampanj, men själv var hon mer konservativ, och hennes vision var en liberal idé om att "lyfta" svarta genom utbildning och arbete.
Osynlig ruta
  Mary Church Terrell blev en viktig påverkare. Hon var en skicklig skribent och föreläsare, som höll tal både om kvinnors rösträtt och afroamerikaners rättigheter. Som journalist skrev hon om samma frågor under signaturen Euphemia Kirk i flera olika tidningar. Hon skrev också om det sexuella förtryck som svarta kvinnor utsatts för under slaveriet och hur det fortsatte i jobb som pigor i vita hus.
Osynlig ruta
  Redan på Oberlin hade Mary blivit rösträttsaktivist, och senare gick hon gick med i NAWSA, National American Woman Suffrage Association. Där lärde hon känna Susan B. Anthony, som hon förblev nära vän med ända tills Anthony dog. Rockmärke för NAWSA med solrosen och "1848" i mitten
Osynlig ruta
  Men vid den tiden hade rösträttsrörelsen blivit allt mer fokuserad på vita medelklasskvinnor och Mary tröttnade på rasismen. Hon ville starta grupper för svarta kvinnor inom NAWSA, men det tillät inte organisationen.
Osynlig ruta
Bronsmärke för NACW med klättrande kvinnor och orden "Lifting as We Climb1896 var Mary Church Terrell tillsammans med bland andra Fannie Barrier Williams, Ida B. Wells och Harriet Tubman initiativtagare till NACW, National Association of Colored Women. Det var en rösträttsorganisation för svarta kvinnor, som också kämpade för svarta kvinnors rättigheter över huvud taget. Mary blev ordförande och de ord som hon hade gjort till sitt personliga motto – "Lifting as We Climb" – blev till hela organisationens motto.
Osynlig ruta
  Men Mary Church Terrell var utpräglat praktisk, och såg till resultat i rösträttskampen. Därför fortsatte hon samtidigt i NAWSA. Hon samarbetade även med Alice Paul och CU, Congressional Union for Woman Suffrage, när de bildades, samtidigt som hon hårt kritiserade Alice Pauls rasism.

Foto av Mary sittande i en tjusig trästol. Hon är iklädd en klänning med mycket spetsar och lutar huvudet i ena handen
Mary Church Terrell mitt i livet.
Osynlig ruta

Trots att hon är så känd än idag, finns det mycket lite tillgängligt som berättar om Mary Church Terrell som person. Men en sådan sak är att hon gillade att läsa om förmödrar och andra kvinnor som gjorde saker. Eftersom hon var så bra på språk läste hon gärna på exempelvis franska, och hon översatte en del. På motsvarande sätt var hon djupt intresserad av svartas historia.
Osynlig ruta
  1909 var Mary Church Terrell en av grundarna av NAACP, National Association for the Advancement of Colored People.
Osynlig ruta
WILPF:s logotyp med en fredsduva framför ett blått kvinnomärke  1919 deltog hon i kongressen för WILPF, Women’s International League for Peace and Freedom, i Zürich. Hon satt vid den tiden också som den enda svarta kvinnan i styrelsen för WILPF:s amerikanska organisation.
Osynlig ruta
  Efter att rösträtt för kvinnor hade införts i USA 1920 började Mary Church Terrell arbeta brett för medborgerliga rättigheter. 1925 blev hon änka.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Mary på äldre dar  1940 publicerades hennes biografi A Colored Woman in a White World. Efter att ha vunnit en rättstvist om diskriminering 1848 blev hon den första svarta medlemmen av American Association of University Women.
Osynlig ruta
  Fortfarande medan hon var över 80 år drev hon flera diskrimineringsfall. 1953, 89 år gammal, vann hon en stor seger när Högsta Domstolen slog fast att segregerade restauranger gick emot den amerikanska konstitutionen.
Osynlig ruta
  Mary Church Terrell dog den 24 juli 1954, nästan 91 år gammal.
Osynlig rutaFrimärke med porträttbilder av Mary Church Terrell och Mary White Ovington

När tolv medborgarrättsaktivister lyftes i en serie amerikanska frimärken var Mary Church Terrell var en av dem. Flera skolor i USA har fått namn av henne. Huset där hon bodde i Washington har gjorts till National Historic Landmark. 2020 infördes hon i National Women's Hall of Fame.
Osynlig ruta

Avdelare i form av ett regnbågsfärgat streck

Rubrik: Läs mer:
Blinkande gul stjärna Broschyren The Progress of Colored Women av Mary Church Terrell från cirka 1898-1901 finns att läsa på archive.org.
Osynlig rutaOsynlig ruta
Blinkande gul stjärna På Library of Congress fick många av Mary Church Terrells samlade dokument.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt USA
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-07-28

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu