Bakgrundspapper uppe

«  Ellen Landquist – feministisk journalist och författare

Foto av Ellen Lanquist
Namn: Ellen Landquist

Ellen Landquist föddes i Stockholm den 14 december 1883. Hon är i stort sett bortglömd idag, men för drygt hundra år sen, 1915, väckte hon stor uppståndelse genom sin roman Suzanne, som satte igång en debatt om kvinnors sexualitet.
Osynlig ruta
  Ellen växte upp i Stockholm, som dotter till Maria Unér och kyrkoherde Axel Landquist. 1905 flyttade hon till Uppsala för att läsa på universitetet. I Uppsala blev Ellen Landquist nära vän med Greta Beckius, som också skrev. 1910 var Ellen klar och började jobba som journalist på Svenska Dagbladet i Stockholm.
Osynlig ruta
  Ellen Landquist blev snart också en av journalisterna i Ligan. Hon spelade dessutom huvudrollen i Ligans film Hon fick platsen eller Exkonung Manuel i Stockholm, en mytomspunnen film som författaren Elin Wägner skev manus till, och som hade premiär 1911, men som tyvärr inte längre finns bevarad. (Ellens lillebror Daniel, sedemera en hög sjöofficer, spelade exkonungen.)
Osynlig ruta
  Ellen Landquists storebror John var litteraturkritiker och hörde till de män i universitetsvärlden som utnyttjade kvinnor till höger och vänster. Elin Wägner var en period gift med honom, så för drygt hundra år sen var Ellen och Elin både svägerskor och kompisar i Ligan.
Osynlig ruta
  Det var dessutom Elin Wägner som hjälpte Ellen att ge ut den uppmärksammade boken Suzanne år 1915.
Osynlig ruta
  Tyvärr blev det Ellen Landquists enda bok. Hon dog året därpå, 16 november 1916, strax innan hon skulle fylla 33 år, av anemi.
Osynlig ruta

1922 skrev Elin Wägner romanen Den namnlösa, delvis inspirerad av Ellen Landquist.

Teckning av en rad av böcker liggande åt olika håll

Boken Suzanne var länge nästan omöjlig att få tag i,
men 100 år efter att den kom ut, 2015, gavs den ut i nyutgåva.
Osynlig ruta
Du kan också läsa den direkt på nätet eller ladda hem texten som pdf, HÄR.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu