Bakgrundspapper uppe

« Den första brittiska tidningen för kvinnor

Mönster från tidningens förstasida och namnet ihopsatt
Rubrik: The English Woman's Journal

The English Woman's Journal var en månadstidning som började ges ut redan i mars 1858. Det var den första tidningen i Storbritannien som fokuserade på kvinnofrågor.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Barbara Leigh Smith Bodichon i profil med hennes namn under. Hon har håret uppsatt i en frisyr med flätor  Bakom tidningen stod vännerna Barbara Leigh Smith Bodichon och Bessie Rayner Parkes samt Matilda Hays. De tillhörde alla Langham Place Group, som var ett nätverk av likasinnade kvinnor. Gruppen hade genom Lady Theodosia Monson fått hyra en lokal på Langham Place 19 i London. Omslag till ett nummer av English Woman's Journal
Osynlig ruta
  Bessie Rayner Parkes var redaktör de första åren, sedan tog Emily Davies respektive Elizabeth Elioart över.
Osynlig ruta
Tidningen blev en möjlighet för feminister i Storbritannien att föra diskussion. Huvudfrågan var kvinnors arbete, och tidningen satsade på att hjälpa kvinnor till arbete, samtidigt som de med hjälp av tidningen byggde ett register över arbeten.
Osynlig ruta
  Men English Woman's Journal diskuterade också lagar kring kön och innehöll en del recensioner av böcker och kulturevenemang. Tidningen drev gifta kvinnors egendomsrätt och rösträtt för kvinnor. Dessutom publicerade den presentationer av kvinnor både från historien och i det dåtida samhället. Och den innehöll poesi och reseskildringar.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Emily Faithful med hennes namn under   Tidningen var ovanligt tjock för att vara på den tiden, den bestod av 72 sidor varje månad. Upplagan steg snabbt till över 1 000 ex, vilket också är mycket för att vara då.
Osynlig ruta
  Från 1860 trycktes tidningen på Victoria Press, ett tryckeri som startats av Emily Faithfull, som också var medlem i Langham Place Group. Victoria Press var något så ovanligt som ett kvinnotryckeri, där Emily Faithfull alltså satsade på att anställa kvinnor.
Osynlig ruta
Redan på den tiden samarbetade också feministiska tidningskvinnor från olika länder, inklusive Sverige. Till exempel fick The English Woman's Journal 1861 besök av svenskorna Rosalie Roos Olivecrona och Sophie Leijonhufvud Adlersparre som två år tidigare hade startat den första kvinnotidningen i Norden, Tidskrift för hemmet.
Osynlig ruta
  Men det var dyrt att göra tidningar och kvinnorna bakom The English Woman's Journal tröttnade till slut på alla de höga kostnaderna. The English Women's Journal las ner i augusti 1864.
Osynlig ruta
  En del såg dock The Englishwoman's Review, som började ges ut 1866, som en fortsättning.

Avdelare i form av grått streck med en datorskärm till vänster

Rubrik: Läs mer
Gul blinkande stjärna I ett samarbete mellan the British Library, University of London med flera finns de flesta nummer av The English Woman's Journal att läsa på nätet i projektet Nineteenth-Century Serials Edition.
Osynlig ruta
Gul blinkande stjärna The English Woman's Journal nr 11/1858 finns också att läsa direkt på nätet bland Blackwell Family Papers hos Schlesinger Library.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnotidningar
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-04

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu