Bakgrundspapper uppe

« Tillbaka

Porträttbild på två kvinnor som går på en gata, bägge iförda kappa och hatt
Anita Augspurg och Lida Gustava Heymann på besök i Washington 1916.

Rubrik: Die Frau im Staat - Kvinnan i staten

Die Frau im Staat var en tysk månadstidning för kvinnor. Den startades Anita Augspurg och Lida Gustava Heymann i februari 1919, efter första världskrigets slut. Det var Tre omslag till tidningen Die Frau im Staatalltså efter att rösträtt för kvinnor införts i Tyskland och tyska kvinnor röstat för första gången i januari 1919.
Osynlig ruta
  Tidningens syfte var att underlätta för kvinnor att använda sitt nya medborgarskap, och att påverka det politiska livet utifrån kvinnors krav. Fokus var på kvinnor rättigheter och pacifism.
Osynlig ruta
  Redaktörer var Augspurg och Heymann. Bland andra som medverkade fanns Helene Stöcker.
Osynlig ruta
Tidningen stod för en positiv framtidssyn och drev att världen skulle förändras i och med att kvinnor fick rösträtt i allt fler länder. Den kritiserade ledarna för Weimarrepubliken för att de inte levde upp till vad de lovat om kvinnors rättigheter och jämlikhet mellan könen. Den rapporterade om kampanjer för icke-våldsmetoder och skrev kritiskt om giftgasforskning, vapenaffärer och upprustning.
Osynlig ruta
  Die Frau im Staat varnade också tidigt för den ökande anti-semitismen i Tyskland, och för den framväxande nazismen. Augspurg och Heymann försökte få Hitler utvisad till Österrike (där han var född) i samband med hans misslyckade kupp 1923. Det ledde förstås till att de snabbt hamnade på nazisternas dödslistor.
Osynlig ruta
  När Hitler kom till makten 1933 var Anita Augspurg och Lida Gustava Heymann på resa utomlands, vilket räddade deras liv. Nazisterna konfiskerade deras egendomar och förstörde all deras samlade dokumentation om kvinnorörelsen i Tyskland. Det blev förstås också slutet för tidningen.

Avdelare i form av grått streck med en datorskärm till vänster

Rubrik: Läs mer
Gul blinkande stjärnaDigitales Deutches Frauenarchiv ska den som kan tyska kanske kunna hitta digitaliserade tidningar som Die Frau im Staat.
Osynlig ruta
Gul blinkande stjärna Några artiklar ur det första numret finns att läsa på nätet HÄR.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnotidningar
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-07-31

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu