Bakgrundspapper uppe

«  Frankrikes första organisation för kvinnors rösträtt

Foto av sex kvinnor som står vid ett skrivbord inomhus, men alla har kappor och hattar på sig. Hubertine Auclert skrattar, men en del andra ser allvarliga ut.
Tidigt möte hemma hos Hubertine Auclert, när föreningen
fortfarande hette Société le Droit des Femmes.

Rubrik: Société le suffrage des femmes - Föreningen för kvinnors rösträtt

Société le suffrage des femmes (SSF) bildades av Hubertine Auclert 1876. Då var namnet först Société le droit des femmes (Föreningen för kvinnors rätt). Det var alltså en organisation för kvinnors rättigheter över huvud taget, både i hemmen och i samhället, inklusive rösträtt för kvinnor.
Osynlig ruta
  Men redan efter några år hade kvinnors rösträtt blivit främsta fokus för organisationen. Det gjorde den till Frankrikes första organisation för just rösträtt för kvinnor. Och därför bytte den namn i enlighet med det till Société le suffrage des femmes 1883.
Osynlig ruta
Illustration av några kvinnor som välter en valurna för att sabotera valet. De är iförda hattar och långa kjolar, och valsedlar far omkringSSF använde sig av civil olydnad och andra mer militanta metoder redan då, det vill säga långt före de brittiska suffragetterna i WSPU, Women's Social and Political Union. Ett exempel är när SSF offentligt brände upp lagboken Code Napoléon, i protest mot att den var patriarkal genom att den nekade kvinnor lika rättigheter inom äktenskapet.

Bilden till vänster: Kvinnor välter en valurna för att sabotera valet 1908.

Vykort med en illustration av en man och en kvinna som båda lägger röstsedlar i en valurna  Men till skillnad från WSPU krävde SSF inte bara rösträtt för rika kvinnor, de krävde vad som ibland brukade kallas universell rösträtt, alltså för alla – oavsett kön, enicitet, inkomst eller annat.

Klicka på bilden till höger så får du se ett större
exempel på att de krävde "universell rösträtt".
Osynlig ruta

  Société le suffrage des femmes ordnade också marscher, demonstrationer och offentliga möten. De gav ut broschyrer och gjorde framställningar med krav på kvinnors rösträtt till parlamentet och politikerna.
Osynlig ruta
Men inte heller i Frankrike var det de organisationer som använde så militanta metoder som SSF som fick mest stöd bland kvinnor i allmänhet. 1909 bildades UFSF, Union française pour le suffrage des femmes, och den blev snabbt en betydligt större och mer inflytelserik organisation.
Osynlig ruta
  Trots att de franska feministerna kämpade så hårt för rösträtt hörde Frankrike till de länder som var sena med att införa rösträtt för kvinnor, det infördes inte förrän 1944.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnoorganisationer
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu