Kvinnofrontens Nyhetsbrev - logga
Osynlig ruta
Datum

Tisdagen den 28 januari 2020

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Meny

Det som publiceras här är ett utdrag ur Kvinnofrontens nyhetsbrev för medlemmar:
"Ordet är ditt, syster!". Allt detta har med andra ord redan publicerats i pappersform.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  HEM

Osynlig ruta

  Artiklar

Osynlig ruta

  Tillförlitliga Tilda

Osynlig ruta

  Notiser

Osynlig ruta

  Citatet

Osynlig ruta

  Smått och gott

Osynlig ruta

  GAMLA nummer

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Osynlig ruta Tillförlitliga Tilda noterat u.p.a.

Pil åt vänster  NYARE TILDA-INLÄGG

Osynlig rutaNummer 3/2008

Osynlig ruta

Men vi ska aldrig glömma Wendela!

Tilda vet inte om hon ska skratta eller gråta när hon ser Aftonbladets nya "kvinnosatsning" på nätet: Wendela.se, döpt efter journalisten, författaren och publicisten Wendela Hebbe (1808-1899).
Osynlig ruta
   Wendela Hebbe skulle väl vända sig i sin grav om hon såg hur hennes liv och hennes namn nu blir symbol för en hemsida med mode, kändisskvaller, fjantiga frågesidor där "nannyn" tipsar om "hur man får ungarna i säng" och "dejtingexperten" berättar hur du "säljer in dig på dejtingsajten", och som är fylld av käcka "kvinno"-satsningar som "Singelbarometern" – som "tar tempen på svenska singlar"!
Osynlig ruta
   På en hemsida som beskrivs som "fullmatad" med "snackisar" i något som vill vara "som en ständigt pågående tjejmiddag" – "Och du är bjuden." – kallas Wendelas komplicerade relation till den gifte Lars Johan Hierta (grundaren av det då radikala Aftonbladet) för en "kärleksaffär med chefen".Wendela Hebbe på ålderns höst
Osynlig ruta
   Wendela, som brukar kallas Sveriges första kvinnliga journalist, hon som en gång skrev de första socialreportagen i svensk media – om fattiga kvinnors livsvillkor, och som säkerligen även påverkade en av sina bästa vänner – Carl Jonas Love Almqvist – att se på världen ur kvinnors perspektiv, förvandlas nu till ett fjantigt skämt.
Osynlig ruta
   Så stjäl patriarkatet och kapitalet vår kvinnohistoria från ännu en generation unga tjejer.
Osynlig ruta
   – Men låt oss inte glömma Wendela! ropar Tilda till fåglarna som flyger förbi utanför balkongen. Hon är värd ett bättre öde! Fan ta mansmedia och deras förljugna kvinnobilder!

Osynlig ruta

Vad är en satsning?

Riktigt paff, och sen tvärarg, blev Tildas unga väninna när hon läste vad det står i Aftonbladets reklamtext för sajten:
   "Är du singelmamma med tre barn? Har du en kärleksaffär med chefen?
   Då är du i samma situation som Wendela Hebbe."

Osynlig ruta
   – Visst! utropar hon. Och nu väntar vi bara i jämlikhetens namn på Aftonbladets motsvarande storsatsning för män:
lars.johan.se
Döpt efter Aftonbladets grundare, den radikale publicisten Lars Johan Hierta – med motsvarande reklamtext:
   "Är du trött på din fru? Har du satt på nån yngre kvinnlig anställd och gjort henne på smällen?
   Då är du i samma situation som Lars Johan Hierta."

Osynlig ruta
   Och så kan där vara lite artiklar om hur Porrbarometern "tar pulsen på de hetaste porrfilmerna", där "Reseexperten" berättar "var du billigast kan köpa prostituerade i Thailand", där fotbollsproffset kommenterar aktuella fotbollsmatcher, Spritgurun tipsar om whiskyprovning, och lite annat sånt som brukar kopplas till en typiskt traditionell mansroll.
   – Det vore väl jämlikhet à la Sverige!?! slutar Tildas väninna sitt spontanutbrott.
Osynlig ruta
   Tilda förklarar att det nog inte är vad Aftonbladet har tänkt sig, varpå väninnan kontrar:
   – Va? Är det bara kvinnor som ska få ta del av Aftonbladets förlöjligande "satsningar"? Men hur kan nu det komma sig...?

Osynlig rutaNummer 2/2008

Osynlig ruta

Heja RFSU!

Det är verkligen inte ofta Tilda får lust att ropa Heja RFSU!, men på själva Mors dag i år kom RFSU med ett bra initiativ – ett projekt som ska utbilda 500 barnmorskor i "utvecklingsländer" för att motarbeta mödradödligheten i världen.
Osynlig ruta
   Varje år dör en halv miljon kvinnor i världen för att de "har blivit, ska bli, eller försöker låta bli att bli" mammor. "Räknar man in dödfödda barn och dödsfall hos nyfödda avlider varje år 7,5 miljoner kvinnor och barn som en följd av bristande mödrahälsovård och graviditetskomplikationer." Det är fler än de som dör av aids, malaria och tuberkulos tillsammans, konstaterar RFSU. Varför berättar inte mansmedia om det?
Osynlig ruta
   Det finns länder som vänt utvecklingen, som Sri Lanka och Malaysia. De har utbildat barnmorskor och byggt vårdkliniker.
Osynlig ruta
   Det är en hemsk verklighet RFSU berättar om. Men Tilda blir alldeles glad av att få höra om alla som gjort något för att förändra, och faktiskt lyckats!
Osynlig ruta
   Heja RFSU:s kampanj!

Osynlig ruta

Skit på Reinfeldt

Lika glad som Tilda blev åt RFSU:s mödrainitiativ, lika förbannad blir hon på Reinfeldt och gubbarna – de som försöker öka mödra- och barnadödligheten nu, här i Sverige.
Osynlig ruta
   Sverige har förbundit sig att respektera de mänskliga rättigheterna, där rätt till hälso- och sjukvård ingår. Men samtidigt har gubbjävlarna i regeringen drivit igenom att de 10 - 15.000 papperslösa som beräknas leva i Sverige inte ska få ta del av den rätten.
Osynlig ruta
   Tilda skäms inombords. Vilket ruttet skitbeslut!
Osynlig ruta
   Redan tidigare har det gjorts jämförelser om hur EU-länderna sköter papperslösas rättigheter, för mänskliga rättigheter ska inte vara knutna till medborgarskap, utan vara just: mänskliga. Sverige hamnade på en delad bottenplacering, med Österrike. Och efter detta beslut blir vi förmodligen ensamma i botten, absolut sämst av alla EU-länder i mänskliga rättigheter för den som inte är rik.
Osynlig ruta
   Tilda kollar listan av protester: Barnombudsmannen, Läkarförbundet, Läkartidningen och massor av andra har försökt tala förstånd med politikerna – för sossarna är med borgarna här.
Osynlig ruta
   Tur att det finns läkare som vägrar lyda, tänker Tilda och ställer sig att diska bort ilskan. Heja dom! Men vad blir nästa steg? Att de sätts i fängelse för att de följer läkaretiken hellre än en skamlig skitlag?

Osynlig rutaNummer 1/2008

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Totalfiasko – hihi!

Okej, Tilda måste erkänna att det var svårt att inte småle, när regeringen försökte mörka resultatet av sin intensiva kamp för avdrag för hushållsnära tjänster – pigavdraget.
Osynlig ruta
   Ni minns väl? Det var en jämställdhetsfråga, kvinnor skulle aldrig lyckas i arbetslivet om de måste dammsuga, tvätta, skura toaletter och sköta allt annat hushållsarbete!
Osynlig ruta
   Att männen skulle göra hälften (i de heterosexuella familjer som var utgångspunkten för det borgerliga resonemanget) var inte på tal. Och de kvinnor som skulle städa karriärkvinnornas hem, vem skulle städa hos dem? Nä, det var heller inget som man förväntades prata om. Men det var ingen hejd på hur OTROLIGT VIKTIG denna "reform" var – enligt de rika borgarna. I Finland, påstod de, hade pigavdraget lett till 100.000-tals nya jobb minsann! (Fast det var förstås bara deras önskedröm och en direkt lögn.) Minst 45.000 ansökningar beräknade regeringen skulle komma in från alla svenskar som verkligen BEHÖVDE detta.
Osynlig ruta
   Men jädrar i min lilla låda hur fel det gick! skrockar Tilda förtjust över eftermiddagskaffet och tidningen: När sista dagen för ansökan om avdrag för hushållsnära tjänster närmade sig, var det bara 1.000 ansökningar som kommit in.
Osynlig ruta
   Då bestämde regeringen att förlänga ansökningstiden. De skyllde på att svenskarna nog inte förstått att de skulle ansöka redan då, så nu ska det vara kopplat till inkomstdeklarations- dagen.
Osynlig ruta
   Men fan tro att det hjälper.
Osynlig ruta
   Pia Blank-Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, säger till Svenska Dagbladet att man måste få in åtminstone 30.000 ansökningar snabbt som attan nu, för att hela grejen inte ska få stämpeln: totalfiasko. Intresset för pigavdraget har helt enkelt varit iskallt.

Osynlig ruta

Gubbar är sig lika oavsett färg

Fast bland de där 1.000 som trots allt sökt avdrag, vem finns väl där? Jodå, Göran är i farten.
Osynlig ruta
   Tildas minne lämnar en del övrigt att önska, men det finns andra som kan påminna: vad sa Göran när det begav sig?
Osynlig ruta
   "Om Reinfeldt vill att nån annan städar åt honom så står det honom fritt. Men han ska själv betala vad det kostar. Det är inte jag eller svenska folket som ska betala Reinfeldts städning."
Osynlig ruta
   Ja, det var i Perssons sista debatt med Reinfeldt. Nu är det annat ljud i skällan. Nu tycker Göran och Anitra minsann att svenska folket ska betala för deras hushållsnära tjänster, närmare bestämt 51.938 kronor, enligt media.
Osynlig ruta
   Gubbsen är sig lika, oavsett partifärg.
Osynlig ruta
   Men Tilda orkar inte ens bli förbannad. Så Göran snyggar till siffrorna åt Fredrik. Det kommer ändå inte i närheten av fiaskot med de förväntade 45.000 ansökningarna!

Osynlig rutaNummer 3/2007

Osynlig ruta

Fler Göran

Tänk så mycket viktig information man kan missa om inte läser på mjölkpaketen! Det konstaterar Tilda förundrat när hon lärt sig att:
Osynlig ruta
   Bland vd:arna i de 500 största svenska företagen är det vanligare att heta Göran, än att vara kvinna.
Osynlig ruta
   Häpp!

Osynlig ruta

Män med makt

Män med makt landar alltid på fötterna, suckar Tilda när hon läser tidningen.
Osynlig ruta
   Minns ni Leif Thorsson, justitierådet och domaren i Högsta Domstolen? Han som återkommande utnyttjade en prostituerad gymnasiekille (själv är han snart pensionär – 61 år, så det var ju en makt-män-anpassad åldersskillnad). När han upptäcktes blev det lite uppståndelse – han var ju trots allt en av landets högsta domare som sket i lagen. Men han slank förbi en dom och avsked genom att erkänna lite lagom mycket och få strafföreläggande. (Bröder rusade förstås Till Bröders Hjälp i form av bland annat advokaten Leif Silbersky som gick ut i medierna och sa att vi inte kunde döma den stackarn för hans "sexuella läggning" – Tilda visste inte att torsk var en sexuell läggning...).
Osynlig ruta
   Visst blev folk arga att han fick sitta kvar – vad förlorar inte "vanligt" folk jobbet för, och detta var grov brottslighet mot en ung person – men Thorssons chef Bo Svensson gick ut och sa att Thorsson skulle flyttas från dömande tjänst och placeras i Lagrådet. Han fick alltså vara med och stifta lagarna istället!
Osynlig ruta
   Kanske var det ändå bättre, med tanke på att några tyckte det var lite pinsamt när det visade sig att Thorsson när han dömde i Högsta Domstolen ägnat sig åt att sänka straff för sexualförbrytare. Bara några månader innan han åkte fast sänkte han exempelvis straffet för en ungersk hallick, som ägnat sig åt människohandel, till bara drygt ett års fängelse. Och de domar som justitieråd i Högsta Domstolen beslutar kan ju inte överklagas.
Osynlig ruta
   Där kunde det slutat, men Thorsson gillade att sänka straff för sexualförbrytare, så han hade ingen lust att sitta kvar i Lagrådet. Han tyckte väl att nu när det gått ganska precis två år borde väl många glömt bort den där gamla historien. Så nu har Leif Thorsson helt enkelt bestämt att han ska börja döma igen.
Osynlig ruta
   Och varför skulle han inte kunna det!? Han är ju justitieråd, och justitieråd är högsta jurister och suveräna. Så från september kan alla sexualförbrytare glädjas – Leif Thorsson är back in the game!
Osynlig ruta
   Visst, suckar Tilda, vi har hört det förut. Men det gör inte att man blir mindre förbannad på det sketna manssamhället där maktens män alltid vinner.
Osynlig ruta
   Och tänk vilken snygg pension han får sen.
Osynlig ruta
   Men vadå – vi ska väl ändå inte gnälla nu när vi lever i världens mest jämställda land, som jämställdhetsminister Nyamko Sabuni påpekade igen häromsistens.
Osynlig ruta
   Tilda undrar bara lite vad det land skulle kallas där domare i Högsta Domstolen faktiskt inte slipper undan, inte kan fortsätta fria förövare, och inte cashar ut en fet pension på det...

Osynlig ruta

De rika snor våra pengar

Högern jagar "bidragstagare" på löpande band och pratar om att man inte ska leva på andra – men det är ju det högern hela tiden gör, suckar Tilda och skakar på huvudet åt högerns upp-å-ner-vända värld. De skatteplanerar och betalar ofta inte tillnärmelsevis så mycket i skatt som fattigt folk – samtidigt som de drar nytta av samhällets goda betydligt mycket mer. Snacka om att leva på bidrag – från oss!?
Osynlig ruta
   Nyligen läste Tilda ännu ett bevis på hur högern tar från de fattiga. En gång i tiden kollade Mona Sahlins pappa, sossepolitikern Hans Andersson, upp att "överklass och underklass" betalade ungefär lika mycket i skatt, men genom subventionerad finkultur och det ena med det andra konsumerade överklassen långt mycket mer av den gemensamma välfärden än "underklassen".
Osynlig ruta
   De fattiga subventionerade alltså de rika. Och sedan Hans Anderssons dagar har de rika bara skott sig mer och mer på de fattigas bekostnad, givit sig själva ännu mera bidrag (avdrag för "hushållsnära tjänster" är bara ett exempel!) och klasskillnaderna har bara ökat. Och då har de mage att komma och påstå att det är vi som "lever på bidrag"! Vi som oftast bara får bidrag för vår överlevnad, medan de får bidrag så att de kan fortsätta att leva flott. Tilda riktigt hetsar upp sig vid tanken.
Osynlig ruta
   Aldrig, aldrig ska Tilda skämmas det minsta för ett enda bidrag hon får – vad Reinfeldt & co än försöker med!
Osynlig ruta
   Tilda sätter en lapp på kylskåpsdörren för att påminna sig själv: Stoppa högerns förvandling av Sverige till skatteparadis för de rika, sluta subventionera Reinfeldt & co!

Osynlig ruta

Manliga nätverk & media

Hela världen består av manliga nätverk, suckar Tildas väninna uppgivet över lördagsfikat i sista sensommargräset. Och alla håller de varann om ryggen!
Osynlig ruta
   Det är debattredaktören för Dagens Nyheter, Mats Bergstrand, som upprört väninnan den här gången. Han är med i det hemliga nätverket Sällskapet. De är inte bara hemliga, där medlemmarna inte får berätta vad de pratar om, det är dessutom en riktig herrklubb, för endast män med makt får vara med.
Osynlig ruta
   Som debattredaktör bestämmer Mats Bergstrand vilka som ska publiceras på DN Debatt, och som av en tillfällighet råkar det mest vara hans kompisar i Sällskapet som får möjlighet komma till tals i den offentliga debatt som drivs via landets största dagstidning.
Osynlig ruta
   Enligt yrkesreglerna ska journalister inte ingå förbindelser som kan misstänkliggöra ens roll som fri och självständig journalist. Men Mats Bergstrand tycker inte att det är något problem med hans hemliga herrklubb med maktens män. Och hans chef Thorbjörn Larsson är inte anträffbar när övrig media frågar.
Osynlig ruta
   Tilda bara skakar på huvudet. Gubbsen kommer visst undan med vad som helst nu för tiden.

Osynlig ruta

Manliga nätverk & domstolar

Fast det är inte bara i media som gubbarna i de manliga nätverken har nytta av varann, konstaterar Tilda lite trött när hon läser kvällstidningen. Bland medlemmarna i de manliga nätverken Royal Bachelors Club, Sällskapet och Nya Sällskapet finns 24 domare, bland annat 7 justitieråd från Högsta domstolen. En av dem är torsken Leif Thorsson.
Osynlig ruta
   När domarnas kompisar i de manliga nätverken varit inblandade i olika saker som hamnat på Högsta domstolens bord, har Thorsson och de andra domarna fått chansen att hjälpa sina polare. Vanliga människor skulle ju kunna tycka att det är lite fel att inte välja en annan domare till de målen, en som inte är med i sällskapen, men det tycker inte Högsta domstolens chef, justitierådet Johan Munck.
Osynlig ruta
   Han säger till media att han tycker "det är domarens privatsak fullkomligt".
Osynlig ruta
   Nänä, suckar Tilda och tittar ut på höstlöven som faller utanför fönstret. Landets absolut högsta domare har sin linje klar: Här ska ingen komma och lägga sig i, när män går BTBHBröder Till Bröders Hjälp igen.

Osynlig ruta

Skitiga rika män

Just när Tilda sitter där och hetsar upp sig riktigt ordentligt över alla äckliga, rika gubbar i domstolar och media, kommer Tildas miljökämpande väninna förbi och spär på: de är skitiga också – det är nu vetenskapligt bevisat!
Osynlig ruta
   Enligt en lista från Naturvårdsverket och Vägverket är landets största miljöförstörare i bilväg bosatta i bland annat Danderyd och Lidingö – överklassgettona utanför Stockholm. De släpper ut mest koldioxid av alla.
Osynlig ruta
   Jojo, muttrar Tilda. Skithögar är vad de är – i många bemärkelser!

Osynlig ruta

Miljöfarliga män

Men Tildas väninna hade fler exempel om de miljöförstörande männen, för hon hade just läst en rapport till Miljövårdsberedningen.
Osynlig ruta
   I Sverige körs 3 av 4 bilar av män. Män står för 75% av allt bilkörande. Och ingenting görs för att minska bilismen – tvärtom. Män i beslutsställning satsar samhällets pengar (våra skattemedel!) på transportsystem som de tycker om att använda. Stockholms kommun är ett tydligt exempel. Där satsas hundratals miljoner på bilismen, medan kostnaden för kollektivtrafiken förs över på passagerarna – som ju är en majoritet kvinnor.
Osynlig ruta
   Ännu ett exempel på hur de rika gubbsen ger bidrag till sig själva.

Osynlig rutaNummer 2/2007

Osynlig ruta

Svårt för poliser

Det är svårt att inte ha svårt för poliser, tänker Tilda där hon går och plockar med de spirande blommorna på balkongen. Visst, det finns ju poliser som gör jättebra jobb, men det finns också en alldeles väldig massa skit.
Osynlig ruta
   Till exempel det där aset på Stockholmspolisen vars arbetsskåp visade sig innehålla porrfilmer, och inte vilka porrfilmer som helst, utan porrfilmer där han agerade, iförd sin uniform, med handfängsel och vapen. Han fick lugnt jobba kvar.
Osynlig ruta
   Går det att komma runt, så kommer de runt. Biträdande länspolismästaren Lennart Enocsson sa att de "saknade bevis för att att han verkligen använt sitt tjänstevapen i olika sexscener". Ja se då kan han ju inte avskedas!? Att han tidigare åtalats för både barnpornografibrott och sexuellt ofredande, men friats i brist på bevis, det spelar väl heller ingen roll. Som om det skulle finnas ett samband.
Osynlig ruta
   Vem vågar ringa polisen nuförtiden? undrar Tilda och suckar till blommorna.

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Moderaterna – bra för rika män

Riksdagens utredningstjänst (läser Tilda i en notis, och undrar stilla vad det nu är?) har alayserat regeringens vårbudget. Den som moderaten Anders Borg lagt fram, alltså han med hårtofsen, som försöker framställa sig som så snäll och mild samtidigt som han krossar fattiga kvinnors liv.
Osynlig ruta
   Hälften av alla skattelättnader som las fram då visar sig gå till den tiondel av Sveriges befolkning som tjänar mest. Läs: män.
Osynlig ruta
   – Moderater i regeringsställning är helt enkelt det värsta som hänt oss kvinnor på länge, suckar Tilda till väninnan som tittat förbi på en språngfika. Tilda och väninnan enas om behovet av en liten affischkampanj:
Osynlig ruta

Bild av finansminister Anders Borg med texten: VARNING! Denne man är extremt farlig för kvinnor - det gäller särskilt ensamstående mödrar, arbetslösa respektive andra fattiga och utsatta kvinnor
Bilden kommer ursprungligen från
Finansdepartementets bildarkiv. Foto: Pawel Flato.

Osynlig rutaNummer 1/2007

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Surprise?

Medieprofessor Kent Asp har ända sedan 1979 undersökt hur media skildrat de politiska partierna inför valen. Han konstaterar att osakligheten och partiskheten aldrig varit så stor som till förra årets val – till borgerlig fördel.
Osynlig ruta
   – "Det är likheterna i urval och presentation, inte skillnaderna, som mest utmärker svensk valbevakning."
Osynlig ruta
   Surprise, surprise? muttrar Tilda för sig själv – hon matar fåglar den dagen också. Kan det möjligen ha något att göra med att i stort sett all media i Sverige idag har borgerliga ägare? (Och med folkpartiets förslag på helt skrotat presstöd lär det bli så i fortsättningen också...)

Osynlig ruta

Förbannade mammor

Men det händer att Tilda blir glad av media. Som när hon läste om de ammande mammor-na som samlades på Delta Airlines kontor på Burlingtonflygplatsen i Vermont, USA, där de alla ammade sina barn offentligt.
Osynlig ruta
   Bakgrunden var att Emily Gillette några veckor tidigare ombads lämna flygplanet när hon ammade sin dotter.
Osynlig ruta
   Därför samlades ett 30-tal kvinnor där utanför flybolagets kontor och turades om att amma sina barn. Mammornas krav var att den amerikanska kongressen ska besluta att alla USA:s delstater ska ge mammor rätt att amma sina barn på arbetsplatser och i offentliga miljöer.
Osynlig ruta
   På skyltarna de höll upp mellan ammandet stod det bland annat: "BRÖST – inte längre bara till för att sälja bilar".

Källa: Aftonbladet 23/11 2006

Osynlig ruta

Osynlig rutaVärldens mammor

Och sen blir Tilda nästan lite förvirrad, när hon läser att en rapport från Unicef (The United Nations Children's Fund) har kommit fram till det så uppseendeväckande och självklara, att: "Det finns ett starkt samband mellan kvinnors ställning och barns hälsa och utveckling. Ju mer inflytande kvinnan har, desto bättre mår barnen."
Osynlig ruta
   Unicef har undersökt ett 30-tal utvecklingsländer och det har då visat sig, att i de fall där kvinnorna fått mer makt och inflytande, går en större del av hushållens inkomster till mat till barnen. Och det är större chans att barnen, i synnerhet flickorna, får gå i skolan.
Osynlig ruta
   Men det som är mest uppseendeväckande med Unicefs rapport är egentligen inte det självklara de sett, utan slutsatserna de drar. Tilda höll på att trilla av stolen när hon läste att Unicef nu ska ändra sina rutiner:
Osynlig ruta
   – Det betyder att man från Unicefs sida inte bara ska fokusera på barn utan också på kvinnors ställning eftersom det kommer att påverka barnens situation både direkt och indirekt, säger Lotta Sylwander, chef för Unicefs verksamhet i Zambia.
Osynlig ruta
   Tilda ser förvirrat upp från tidningen. Kvinnokamp för en bättre framtid!?! Finns det hopp för världen trots allt? ler Tilda fånigt för sig själv.
Osynlig ruta

Osynlig rutaNummer 4/2006

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Fina herrarna

Tida tycker förstås det är bra att de fina damerna i de "nya" moderaterna visat vad de gått för redan från början i högeralliansregeringen. Men, det är knappast en tillfällighet att det är kvinnorna det skrivits om, konstaterade Tilda och väninnan som drog en språngfika efter jobbet.
Osynlig ruta
   Det skrivs ju inte särskilt mycket om utrikesministern, Carl Bildt, och hans eventuellt bristande trovärdighet. Vem bryr sig om hans aktier i Lundin Petroleum, ett företag som gjort sig ökänt över världen för att de letat olja i Sudan medan regimen fördrev och mördade folket i södra Sudan för att bereda plats för oljeföretaget, ett företag som dessutom skodde sig under apartheid i Sydafrika, och som enligt Amnesty, International Aid Sweden och andra organisationer konsekvent bryter mot den mest grundläggande av FN:s etiska regler, den om rätten till liv.
Osynlig ruta
   Och vem bryr sig om Bildts aktier i Vostok Nafta, ett företag som vill bygga en gasledning förbi Gotland under Östersjön – ett stort hot mot svensk miljö.
Osynlig ruta
   Nä, vadå – skulle det vara ett problem i Bildts utrikesministergärning? Visserligen satt han i styrelserna för dessa värstingutsugare, men när han blev utrikesminister avsa han sig ju uppdragen! Inte kan väl nån tycka illa vara för att han behåller alla sina aktier och optioner i företagen, värda närmare 9 miljoner... Skulle nån tro att de lilla pengarna skulle påverka hans åsikter när Sveriges intressen står mot dessa företag?
Osynlig ruta
   Nej, suckar Tilda och väninnan, det är kul när de fina damerna gör bort sig, men de fina karlarnas skit hör man alldeles för lite om i mansmedia.

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Jämställdhetsministern & JämO

Att nuvarande JämO, Claes Borgström, då och då säger kloka saker, kan Tilda inte låta bli att tycka. Men nya jämställdhetsministern håller inte med. JämOs uttalanden är "värsta avgrunden", sa Nyamko Sabuni till Aftonbladet häromveckan.
Osynlig ruta
   Claes Borgström är för hård mot män, förklarar Sabuni:
Osynlig ruta
   – Man får inte bra samarbetsarenor om man skuldbelägger män.
Osynlig ruta
   Ojojoj, vilka tider som väntar oss, suckar Tilda och skakar på huvudet.

Källa: Aftonbladet 9/10 2006

Osynlig rutaNummer 3/2006

Osynlig ruta

Osynlig ruta
EU & kvinnor

En gång för mycket, mycket länge sen, när det var EU-omröstning i Sverige, då sa EU-förespråkarna att Sverige skulle gå med i EU för att på så sätt få hela EU att bli mer jämställt.
Osynlig ruta
   Tilda ler lite matt för sig själv vid minnet. Sånt säger de aldrig numera. Tvärtom är det alldeles väldigt tyst om EU & kvinnor i svensk mansmedia. Och det är inte så underligt, tänker Tilda luttrat.
Osynlig ruta
   I EU:s egen information får man veta att Sverige utmärker sig inom EU på flera sätt när det gäller kvinnor och yrkesarbete: lika många kvinnor som män yrkesarbetar i Sverige (det gör kvinnor oftast inte inom EU), samtidigt som lönegapet är större mellan kvinnor och män i Sverige än EU-genomsnittet. (Dessutom är andelen kvinnliga chefer lägre i Sverige än EU-genomsnittet.) Knappast saker man vill prata högt om i mansmedia...
Osynlig ruta
   Sverige – jämställdhetens paradis på jorden?

Källa: EU-upplysningen

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Skuldbeläggning

Länsförsäkringar har gjort en undersökning om vad folk vet om sitt pensionssparande, läser Tilda i en notis på nätet (jodå, även Tilda har nu blivit med nät, gubevars). Undersökningsresultatet visar att de flesta i Sverige har ganska lite koll på hur mycket pension man får i förhållande till sin nuvarande lön; 4 av 10 har ingen aning. Och detta, påpikas det i notisen, "gäller speciellt för kvinnor" – 48% av kvinnorna har ingen aaaning om vad de ska få i pension.
Osynlig ruta
   – Tyvärr är det just kvinnor som bör veta mest om sina framtida pensioner. De missgynnas av pensionssystemet eftersom de i högre grad arbetar deltid och tar ut föräldraledighet, säger Mats Wester, placeringsexpert på Länsförsäkringar som gjort undersökningen.
Osynlig ruta
   Fy på sig, kvinna! säger försäkringsbolaget – fast lite gulligt sådär, så det nästan låter omtänksamt. Försäkringsbolaget, som ju tjänar pengar på att vi skulle ägna vår tid åt att placera pengar (vilka pengar?) och bli fina kapitalister allihop. (Fast alla vet ju egentligen att det ändå måste vara nån som betalar på ett eller annat sätt.)
Osynlig ruta
   Ingenstans i notisen hittar Tilda minsta pyttelilla antydan till det självklara: Det är inte kvinnor det är fel på, det är pensionssystemet.
Osynlig ruta
   Är det nånting vi kvinnor skulle bli bättre på, så är att genast meddetsamma kräva ett pensionssystem som inte diskriminerar kvinnor! ropar Tilda ilsket till duvorna utanför fönstret.

Källa: FL-Net 24/7 2006

Allt material där inte annat anges:
© Kvinnofronten

Röd pil - gå till sidans topp

Kvinnofrontens nyhetsbrev - Tilda-puff

Den som är medlem
i Kvinnofronten kan läsa många fler av Tildas kommentarer kring livet och politiken – i Nyhetsbrevet i pappersform...
Osynlig ruta
Läs mer genom att klicka HÄR.

Osynlig ruta Kvinnofrontens nyhetsbrev - puffrad

Osynlig ruta
Bli medlem!
Osynlig ruta
Som medlem i Kvinnofronten får du nyhetsbrevet direkt hem i brevlådan!
Osynlig ruta
Läs mer HÄR!
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Kvinnofrontens adress

© Kvinnofronten 2006-2020