Kvinnofrontens Nyhetsbrev - logga
Osynlig ruta
Datum

Lördagen den 15 juni 2023

Osynlig ruta
Osynlig ruta Meny

Det som publiceras här är ett utdrag ur Kvinnofrontens nyhetsbrev för medlemmar:
"Ordet är ditt, syster!". Allt detta har med andra ord redan publicerats i pappersform.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  HEM

Osynlig ruta

  Artiklar

Osynlig ruta

  Tillförlitliga Tilda

Osynlig ruta

  Notiser

Osynlig ruta

  Citatet

Osynlig ruta

  Smått och gott

Osynlig ruta

  GAMLA nummer

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig rutaNummer 4/2013

Osynlig ruta

Foto av Pye Jakobsson
Pye Jakobsson är grundare av Rose Alliance och talesperson för organisationen.
Osynlig ruta Foto: GFDL/Adrián Estévez

Rose Alliance
– en blufforganisation

Rose Alliance är en svensk organisation som säger sig kämpa för prostituerades rättigheter. I debatter driver de att vi måste skilja mellan "frivillig" och "påtvingad" prostitution.
Osynlig ruta
  Men vilka är de, och vems intressen är det egentligen de driver?

Rose Alliance Sweden är en organisation som nog är mest känd utanför vårt land. Talespersonen Pye Jakobsson sitter i hög position inom flera internationella organisationer och anlitas som rådgivare av andra. 1.
Osynlig ruta
  Pye Jakobsson har nämligen lyckats framställa det som att Rose Alliance representerar prostituerade kvinnor i Sverige.
Osynlig ruta
  "Vi sexarbetare"
, säger Pye Jakobsson när prostitution debatteras. Hon får det att låta som om hon kan uttala sig för alla kvinnor i prostitution.

Osynlig ruta
  Som de flesta andra kvinnor som offentligt säger att pornografi och prostitution är vad kvinnor vill, blir hon inte genomskådad. Medierna vill ju så gärna förmedla hennes berättelse om "lyckliga horor".
Osynlig ruta
  Men våren 2013 fick vi för första gången höra något annat.
Osynlig ruta
Stöd till lobbying
Osynlig ruta
Det började med att frilansjournalisten Kajsa Skarsgård avslöjade att Rose Alliance fick ekonomiskt stöd av den holländska organisationen Mama Cash – en organisation som jobbar för att prostitution ska avkriminaliseras och att det ska anses som "sexarbete". 2.

Osynlig ruta

Osynlig ruta
FAKTA
Rose Alliance

Osynlig ruta
Rose Alliance i Sverige bildades formellt år 2010 av Pye Jakobsson.
Osynlig ruta
Hon har tidigare startat flera liknande organisationer, som ROSEA (Riksorganisationen för sex- och erotikarbetare) i början av 2000-talet och senare SANS (sexsäljares och allierades nätverk i Sverige).
Osynlig ruta
Rose Alliance har en hemsida, men när detta skrivs är den information om dem som finns på hemsidan bara en
e-postadress. Och organisationens postadress är samma som Pye Jakobssons hemadress.
Osynlig ruta

Osynlig ruta
  Mellan 2011 och 2013 fick Rose Alliance cirka 95.000 Euro (cirka 800.000 kronor) i stöd.
Osynlig ruta
  Men inte nog med det. Pengarna kommer indirekt från svenska staten. Mama Cach har nämligen fått 31 miljoner av SIDA (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete).
Osynlig ruta
  Svenska staten, som har kriminaliserat prostitutionsköp, ger alltså pengar till en internationell organisation, som dels arbetar för att få bort all kriminalisering, och dels i sin tur ger pengar till svenska motståndare till lagen.
Osynlig ruta
Inget stöd till kvinnor
Osynlig ruta
Avslöjandet om det ekonomiska stödet ledde till att en tidigare medlem av Rose Alliance bestämde sig för att berätta hur organisationen egentligen fungerade.
Osynlig ruta
  Anna Berg (fingerat namn) berättade att hon hade sökt stöd hos Rose Alliance för att hon ville träffa andra prostituerade, och få en plats där hon slapp ljuga om vad hon gjorde. Men organisationen gav inte stöd åt kvinnor. De har gjort en säkerhetsguide, det är allt, förklarade Anna i en intervju i tidningen Dagens Arena. 3.
Osynlig ruta
  – Rose Alliance är en politisk organisation, inte en organisation som hjälper kvinnor, sa Anna till tidningen.
Osynlig ruta
  Hon sa också att det endast är några enstaka som driver organisationen.
Osynlig ruta
  – Rose Alliance är i princip Pye Jakobsson.
Osynlig ruta
På dubbla stolar?
Osynlig ruta
Anna berättade dessutom att Pye Jakobsson i själva verket inte alls var "en av tjejerna" så som hon själv framställer det, utan att hon snarare tillhörde andra sidan.
Osynlig ruta
  Det visade sig att Pye Jakobsson ända sedan 2001 suttit i styrelsen för strippklubben Flirt Fashion i Stockholm. Anna förklarade att Pye Jakobsson dessutom planerade kvinnornas scheman och att hon hjälpt till att rekrytera nya tjejer till klubben. 4.
Osynlig ruta
  Annas berättelse väcker frågor. Det är förstås mycket allvarligt om en som påstår sig arbeta för kvinnors rättigheter i sexhandeln i själva verket fungerar som chef – inklusive att medverka i nyrekrytering.

Det är förstås mycket allvarligt om en som påstår sig arbeta för kvinnors rättigheter i sexhandeln i själva verket fungerar som chef – inklusive att medverka i nyrekrytering.

  När Pye Jakobsson tillfrågades om Annas uppgifter svarade hon att hon inte alls ansåg sig ha fungerat som chef, även om hon faktiskt gjorde scheman, inklusive att placera in nya tjejer. Men hon sa att hon inte jobbat aktivt med nyrekrytering, utan "bara" med att placera in de nya i schemat. Och att hon satt i styrelsen, sa hon, var bara för att vara "snäll mot en gammal vän".
Osynlig ruta
Inte första gången
Osynlig ruta
Ord står mot ord. Men en enkel bakgrundskoll visar att det inte är första gången Pye Jakobsson fungerat som chef i meningen att hon ansvarat för att planera tjejernas scheman.
Osynlig ruta
  När tidningen Aftonbladet för tretton år sedan kartlade Stockholms "sexklubbar" besökte de bland annat klubben Erostop. Journalisten Richard Aschberg intervjuade då Pye Jakobsson och skrev om henne:
Osynlig ruta
  "Pye Jakobsson, 32, sköter om scheman och annat runt stripporna på Erostop." 5.
Osynlig ruta
  Pye Jakobssons roll tycks närmast ha varit något av en "Madam", en kvinna med tidigare egen erfarenhet som strippa, som sedan både sköter en del chefsjobb åt, och är vän med, ägaren.
Osynlig ruta
  Idag, snart ett år efter avslöjandet, sitter Pye Jakobsson inte längre kvar i Flirt Fashions styrelse.
Osynlig ruta
Frivillig eller påtvingad prostitution?
Osynlig ruta
Det är inte bara i frågan om Pye Jakobssons bakgrund som Rose Alliance inte tycks tåla en närmare granskning. Det gäller även själva grunden för deras verksamhet, talet om frivillighet.
Osynlig ruta
  Det händer i offentliga debatter att Rose Alliance ställs inför fakta om allt det som kvinnor utsätts för i prostitution, varje dag och runt hela världen. Då hävdar Rose Alliance talespersoner att de ju bara pratar om de kvinnor som själva vill och gillar att vara i prostitution – för det finns redan andra lagar som skyddar mot till exempel våldtäkt eller människohandel, säger de.
Osynlig ruta
  Men det sättet att dela upp prostitutionen i frivillig eller påtvingad stämmer inte med verkligheten. Det finns tvärtom ett klart samband mellan legal prostitution och människohandel – bland annat i att människohandeln växer i de länder där prostitution i sig är lagligt. 6.
Osynlig ruta
  Det är dessutom så, att beviskraven vid människohandelsbrott är så svåra att uppfylla, att många fall av människohandel i själva verket döms som koppleri i Sverige. 7. Och brottet koppleri vill ju Rose Alliance få bort.
Osynlig ruta
Olika budskap i olika sammanhang
Osynlig ruta
Att svara så här som jag just gjorde, innebär tyvärr att Rose Alliance ges tolkningsföreträdet. Mitt svar handlar ju om varför deras resonemang blir fel, och svaret utgår alltså från att Rose Alliance faktiskt skulle mena att de är emot människohandel, så som de säger i den offentliga debatten. Men det gör de inte. I andra sammanhang låter det helt annorlunda.
Osynlig ruta
  Laura María Agustín, filosofie doktor och bosatt i Malmö, är en annan av Rose Alliance få offentliga talespersoner. Så här skriver hon om kvinnor i människohandeln; alltså kvinnor som är inlåsta hela tiden och flyttas runt när det passar människohandlarna:

  "De omständigheter som innebär att kvinnor bor i sexetablissemang och sällan lämnar dem förrän de, utan att tillfrågas, flyttas till en annan plats uppmärksammas stort i media och det tas för givet att detta utgör en total frihetsförlust. Men i många fall föredrar migrantarbetarna detta arrangemang av flera olika skäl. Om de inte lämnar området slösar de inga pengar, om de inte har arbetstillstånd känner de sig säkrare i en kontrollerad miljö. Om någon annan utför arbetet med att hitta mötesplatser och bokar engagemangen behöver de själva inte göra det. Har de kommit på ett tremånaders turistvisum vill de ägna så mycket tid som möjligt åt att tjäna pengar." 8.
Osynlig ruta

Förskönar människohandel
Osynlig ruta
Omskrivningarna till "migrantarbetare" som har "möten", som andra "utför arbetet" med att "boka", får det att låta som om det handlar om något helt annat än sexuellt utnyttjande i människohandel, där inlåsta kvinnor flyttas från plats till plats utan någon möjlighet att fly.
Osynlig ruta
  Även övriga i Rose Alliance förminskar människohandeln.
Osynlig ruta
  Pye Jakobsson berättade exempelvis i ett radioprogram om sin bakgrund som strippa i Portugal:

  "Där jobbade jag med en massa brasilianska kvinnor. Många skulle nog anses vara traffickingoffer idag, för de flesta hade lurats till Portugal genom att bli erbjudna jobb på restauranger. När de kom till Portugal fanns det ingen restaurang, passet togs tillvara, i väntan på att de skulle betala tillbaks flygbiljetten. Nu pratade man inte om trafficking på den tiden och det fanns lite mer utrymme för personliga tolkningar av hur man egentligen kände. En del tjejer gick till polisen, en del grät och blev deprimerade, och en del satte sig ner och sa: 'Jesus, hur kunde jag gå på det här, va' korkad jag är', och sen fortsatte de glatt jobba. Och tänkte: 'När jag kommer tillbaks till Brasilien ska jag inte berätta det här för nån', men innan jag åker tillbaks ska jag minsann dra ihop så mycket pengar jag kan!" 9.

  Det extrema kvinnoförtryck som det är att tjejer blir lurade, bestulna på sina pass, och utnyttjas i människohandel för sexuella ändamål, förvandlas i Pye Jakobssons beskrivning till en individuell "tolkning".
Osynlig ruta
Oklara besked
Osynlig ruta
När jag gjorde research inför den här artikeln upptäckte jag att Pye Jakobsson är mycket svävande när hon svarar i intervjuer, både om sin egen bakgrund och om Rose Alliance.
Osynlig ruta
  Trots att en enkel kontroll visar att Rose Alliance bildades år 2010, påstår Pye Jakobsson då och då att organisationen har funnits sen början av 2000-talet. 3.
Osynlig ruta
  Det stämmer inte heller med det som hon i andra sammanhang har berättat om misslyckanden med att bilda en organisation för "sexarbetare" tidigare. Så här beskriver hon själv försöket att bilda en organisation 2004:
Osynlig ruta
  "Men det gick inte speciellt bra. Vi trodde att vi behövde ha allierade med. Liksom: våra kompisar. Snabbt fylldes organisationen med massa glada liberaler, som tyckte det var himla härligt med sex hela tiden, men sexarbetarna blev färre och färre." 9.
Osynlig ruta
  När det gäller henne själv har Pye Jakobsson – både i intervjuer, som föreläsare, och i debatter om prostitution – oftast beskrivit sig som "sexarbetare". Vid internationella föreläsningar eller intervjuer har hon pratat om prostitution som om det vore hennes egen erfarenhet. 10.
Osynlig ruta
  Vid andra tillfällen har hon tvärtom betonat att hon aldrig "sålt sex". 11.
Osynlig ruta
  Vid interjuer har hon återkommande sagt att hon "slutade strippa för några år sen" – hon har alltså fortsatt att använda samma formulering om att hon nyligen slutat trots att åren har gått mellan intervjutillfällena.
Osynlig ruta
Trovärdighet
Osynlig ruta
Självklart har Pye Jakobsson, precis som alla andra, all rätt att uttala sina åsikter om prostitution oavsett om hon har egen erfarenhet av det eller inte.
Osynlig ruta
  Men idag gör Pye Jakobsson internationell karriär som föreläsare och konsult till internationella organisationer, inklusive FN-organ, i frågor om prostitution. Karriären bygger på att hon har skapat en bild av sig själv som att hon är den som talar för "sexarbetarna", är representant för "sexarbetarna", och leder "sexarbetarnas organisation" i Sverige. Och att samhället ju borde lyssna mer på "sexarbetarna själva".
Osynlig ruta
  Då spelar det roll att Pye Jakobsson alltså inte är representant för prostituerade kvinnor, att hon inte har någon sådan erfarenhet. Det spelar roll att hon driver en organisation som inte ägnar sig åt stödarbete för kvinnor i prostitution, utan främst åt opinionsarbete: att propagera mot den svenska sexköpslagen, för en total avkriminalisering av allt som rör prostitution. Det spelar roll att hon låtsas som att alla kvinnor med erfarenhet av prostitution i Sverige är överens med henne, att hon oftast döljer att det finns en annan organisation, PRIS (Prostituerades revansch i samhället) – en organisation som inte accepterar torskar eller hallickar som medlemmar, som faktiskt stöttar kvinnor som vill ut ur prostitutionen, och som tvärtemot Pye Jakobsson ser den svenska sexköpslagen som en, om än otillräcklig, ändå, positiv markering att du inte ska behöva utsättas för det som prostitution innebär för den som utnyttjas.
Osynlig ruta
  Och framför allt spelar det roll att Pye Jakobsson, samtidigt som hon byggt upp denna bild av sig själv, i praktiken också hela tiden varit en aktiv del av den industri som utnyttjar kvinnor i sexhandel.
Osynlig ruta
Internationell karriär
Osynlig ruta
Idag satsar Pye Jakobsson på en internationell karriär som expert på prostitution och HIV-prevention. Det senare handlar om hur världen på bästa sätt kan stoppa spridningen av HIV/Aids.
Osynlig ruta
  Något som har medverkat till den nya karriären är att Pye Jakobsson sen 2012 har samarbetat med HIV Sverige, där hon varit projektanställd för att göra ett utbildningsmaterial. I det ingick att Jakobsson skulle fråga om "hälsa och säkerhet bland sexarbetare". På Rose Alliance hemsida har de uppmanat besökande "sexarbetare" att svara på en enkät. Trots att det alltså är allt annat än en vetenskaplig undersökning de gjort, använder Pye Jakobsson den som om den vore det. 10.
Osynlig ruta
  Och myten om den lyckliga horan tycks fortfarande vara så stark att få ens tänkt tanken att ifrågasätta vad de får serverat.
Osynlig ruta
I vems intresse?
Osynlig ruta
Men den kanske viktigaste frågan att ställa, är vem som gynnas av Pye Jakobssons, Laura Agustíns, och övriga i Rose Alliance påverkansarbete?
Osynlig ruta
  Enligt Pye Jakobsson själv driver Rose Alliance idag, utöver påverkansarbete mot all lagstiftning mot prostitution, främst HIV-prevention. 3.
Osynlig ruta
  Och det är just via HIV-preventionen som FN-organ som UNAids och UNWomen på senare tid kommit att uttala sig för en avkriminalisering av prostitution i världens alla länder. Det kan få en att undra.
Osynlig ruta
  Är HIV-prevention något som prostitutionslobbyn allmänt har bestämt sig för att använda i sitt påverkansarbete? Finns det fler som Pye Jakobsson i internationella sammanhang, alltså påstådda "representanter för sexarbetarna" från andra länder, som också driver sitt lobbyarbete mot all form av lagstiftning mot prostitution på motsvarande sätt?
Osynlig ruta
  Och blir de i så fall i sina hemländer lika lite granskade av medierna som Rose Alliance blir här?

Gerda Christenson
Osynlig ruta

Noter:
1. Pye Jakobsson var när denna artikel skrevs • styrelsemedlem i NSWP (the Global Network of Sex Work Projects). • konsult åt Harm reduction International. • medlem av GCWA:s (the Global Coalition on Women and AIDS) ”advisory group” sedan mars 2013 – se respektive organisations hemsida.
2. Kajsa Skarsgård: Lobby för sexarbete får Sidabidrag, SIDA:s tidning Omvärlden, 4/12 2012.
3. Kajsa Skarsgård: Intern kritik mot organisation som ska hjälpa sexsäljande kvinnor, tidningen Dagens Arena, 13/1 2013.
4. Kajsa Skarsgård: Frontfigur också i styrelse för strippklubb, tidningen Dagens Arena, 14/1 2013.
5. Sexklubbsägare – och familjefar, Aftonbladet kartlägger sexklubbarna, 24 juni 2000.
6. Seo-Young Cho, Axel Dreher & Eric Neumayor: Does Legalized Prostitution Increase Human Trafficking? World Development, vol. 41, 2013.
7. Kajsa Wahlberg: Lägesrapport 13. Människohandel för sexuella och andra ändamål. Rikspolisstyrelsen 2012.
8. Laura Augustin: The Disappearing of a Migration Category: Migrants Who Sell Sex, i Journal of Ethnic and Migration Studies, nummer 1, årgång 32, 2006, min översättning.
9. Vintersurr på Radio 1, Pye Jakobsson, 13/12 2011.
10. Conferência Internacional PREVIH, Intervenção de Pye Jacobsson, da Rose Alliance, no Painel IV da II, 3/7 2013.
och Pye, prostituée suédoise: "pénaliser le client n'est pas la solution", 28/6 2012
11. Äntligen med Gert Fylking, Radio 1, 26/8 2011.
Osynlig ruta

Allt material där inte annat anges:
© Kvinnofronten

Röd pil - gå till sidans topp

Osynlig ruta Kvinnofrontens nyhetsbrev - puffrad

Osynlig ruta
Bli medlem!
Osynlig ruta
Som medlem i Kvinnofronten får du nyhetsbrevet direkt hem i brevlådan!
Osynlig ruta
Läs mer HÄR!
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Kvinnofrontens adress

© Kvinnofronten 2006-2024