Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta
«  Mary Anderson – uppfinnare av vindrutetorkare.
Mary Anderson
Mary Andersson
Osynlig ruta
Nästa gång du sitter i en bil när det regnar, snöar eller det är nåt annat riktigt skitigt väder, då kan du tänka med tacksamhet på Mary Anderson, för det var hon som en gång uppfann vindrutetorkarna!
Osynlig rutaMary var en driftig kvinna, precis som sin mamma. Hon föddes på jordbruket Burton Hill i Greene County i sydstaten Alabama i USA den 9 februari 1866 – alltså året efter att det amerikanska inbördeskriget tog slut. Pappan, John, dog när Mary bara var 4 år, men mamman, Rebecka, fortsatte att leva på jordbruket och försörjde Mary och hennes syster Fannie genom det.
Osynlig ruta1889, när Mary var 23 år, sålde familjen jordbruket och flyttade till den växande staden Birmingham, även det i sydstaten Alabama. I Birmingham lät de bygga Fairmont Apartments, där de både hyrde ut och bodde själva.
Mary Anderson iförd hatt Osynlig rutaMen 27 år gammal ville Mary pröva nån ny verksamhet och flyttade hemifrån. Hon startade en kombinerad boskapsranch och vingård i Fresno i Kalifornien. Den drev hon i fem, sex år. Men sen blev hennes faster sjuk, så Mary flyttade tillbaka till Birmingham och skötte om både fastern och Fairmont Apartments.
Osynlig rutaNär fastern dog visade det sig att hon efterlämnade en massa guld och juveler, så Mary, Fannie och Rebecka fick det mycket gott ställt. 1902 fick Mary chansen att göra en resa till New York. Där såg hon hur bilförarna måste stanna bilarna titt som tätt för att gå ut
och rensa bort snö och slask från framrutan. När hon frågade om det inte fanns nåt bättre sätt, fick hon höra att många försökt med allt möjligt, som att smörja in rutan i olja eller nanat för att snön och slasket skulle rinna av. Men ingen hade kommit på nåt som fungerade.
Osynlig ruta
Väl hemma igen funderade Mary vidare på bilförarnas problem med dåligt väder. Hon gjorde en ritning av en vindrutetorkare som satt på en arm, som föraren kunde vrida på inifrån bilen. Sen lät hon ett lokalt företag göra en prototyp av vindrutetorkaren, och begärde patent på sin uppfinning för att "rensa ett glas från regn, slask, is och snö".
Osynlig ruta1903 fick Mary Anderson patent på världens första vindrutetorkare. Hon försökte få den producerad av ett kanadensiskt företag, Dinning & Eckenstein, som hade specialiserat sig på nya uppfinningar. Men de svarade beklagande: "Vi anser inte att den är av sådant kommersiellt värde att det kan motivera oss att sköta dess försäljning."
Mary Andersons patentansökan Osynlig rutaMary hade ett 17-årigt patent, men hon verkar inte ha gjort nåt mer försök att få nån annan att tillverka vindrutetorkaren. 1920 gick hennes patent ut, och hon gjorde inte heller nåt försök att få patentet förnyat. Hon tänkte kanske att uppfinningen inte var så bra trots allt.
Osynlig rutaMen knappt två år senare införde Cadillac vindrutetorkare som standard på sina bilar. Vartefter gjorde de andra bilföretagen likadant. Men eftersom patentet hade gått ut fick Mary Anderson ingen ersättning för uppfinnandet av vindrutetorkaren. Hon hade varit för tidigt ute – hennes uppfinning kom innan bilar hade börjat tillverkas i större skala. Allt hon fick var en senkommen bekräftelse på att hon faktiskt hade uppfunnit nåt väldigt bra. (Tur att hon inte behövde pengarna!)
Osynlig rutaVi vet inte mycket mer om Mary Anderson än att hon fortsatte att sköta Fairmont Apartments ända till sin död den 27 juni 1953.
Osynlig ruta
(P.S. Den första automatiska vindrutetorkaren skapades av en annan kvinna, Charlotte Bridgwood, men den blev inte nån större succé, istället var det senare varianter som användes av bilföretagen.)
Osynlig ruta

KLICKA HÄR
Osynlig ruta
så får du se hela Mary Andersons US Patent Office's patent No. 743.801
på det hon kallade "window cleaning device".
Osynlig ruta
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar
UPP Pil uppåt
Ida och Louisa Shannon i sin T-Ford
  Ida och Louisa Shannon i sin T-Ford.
Osynlig ruta
Bakgrundspapper nere
www.kvinnofronten.nu
Osynlig ruta