Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Berta Persson var den första kvinnan i Sverige som var busschaufför i linjetrafik.

Bild av Berta Persson med hennes namn under bilden

Berta Persson föddes den 11 augusti 1893 som äldsta dotter i en snickarfamilj i Bara på Gotland. När hon blev större började Berta jobba som piga i en familj på orten, och hon gifte sig så småningom med en av sönerna i familjen, Wilhelm. De flyttade in ovanför kvarnen, i den kvarn- och sågrörelse som Wilhelm köpte. Berta födde sju barn vid den tiden, varav sex överlevde.
Osynlig rutaNär busslinjen Kappelshamn - Visby blev till salu bestämde sig Berta och Wilhelm för att starta åkeri. De sålde gården de hade för att få pengar till åkeriet, som också hade lastbils- och taxitrafik. Istället bosatte de sig med barnen i en lägenhet med två rum och kök i Kappelshamn.
Osynlig rutaPlanen var att Bertas skulle köra bussen. Både hon och Wilhelm skaffade körkort 1925, men när Berta skulle ta busskort stötte hon på motstånd. Ingen kvinna hade nånsin tidigare kört buss i linjetrafik i Sverige, och besiktningsmannen skulle helst ha sett att det fortsatt så. Han underkände Berta både första och andra gången hon körde upp.
Osynlig rutaMen tredje gången kom Berta inte ensam till uppkörningen. Hon tog med sig flera manliga busschaufförer – som passagerare. Eftersom Berta faktiskt var väldigt bra på att köra buss, blev besiktningsmannen då tvungen att godkänna henne.

Bild av Berta och hennes buss

   1927 började Berta köra sin första buss i linjetrafik Kappelshamn - Visby. Max 20 kilometer i timmen fick den köra, hennes gamla Chevrolet för 14 passagerare. 1931 höjdes gränsen till 30 kilometer i timmen. Berta Persson blev "Buss-Berta" med gotlänningarna.
Osynlig ruta1934 tog Gotlands järnväg över busstrafiken. Berta och Wilhelm och deras då sju barn fick möjlighet att hyra en villa, där Berta startade ett pensionat.
Osynlig rutaBerta Persson dog 1961.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu