Bakgrundspapper uppe

« Tidning för Congressional Union for Woman Suffrage

Foto av tre unga kvinnor i halvfigur som står med kappor och hattar på gatan och håller i tidningar The Suffragist. De har också band över brösten med cu:s färger gult, vitt och lila, även om det inte syns på en bruntonad bild
Alice Smith, S.J. de Crasse, and G.H. Halleran står och säljer tidningen
The Suffragist i Boston.
Rubrik: The Suffragist

Tidningen The Suffragist startades av rösträttsorganisationen CU, Congressional Union for Woman Suffrage, 1913. Den började som ett enkelt flygblad, men växte snabbt och blev redan i slutet av året en veckotidning.
Osynlig ruta
Porträttfoto av kvinna som ser rakt in i kameran och under henne testen: Rheta Childe DorrFyra omslag till tidningen The Suffragists, tre med illustrationer och ett med ett foto  Den kända undersökande journalisten Rheta Childe Dorr blev redaktör. Tidningen skrev om alla aktioner och annat som gjordes i rösträttskampen, om kvinnor som arresterades, och om varför det var så viktigt med federal rösträtt istället för att kämpa för en stat i taget. Texterna var agiterande* och den innehöll också foton, illustrationer, dikter med mera. Den publicerade även intervjuer med olika framstående kvinnor som krävde rösträtt.
Osynlig ruta
  Förutom allt det skrev tidningen om kvinnors villkor i hemmen och på arbetsplatser, den bevakade feminism i andra länder, och skrev om litteratur som rörde kvinnor.
Osynlig ruta
  Dessutom bestod omslaget oftast av en helsidesillustration av konstnären Nina Allender. Rösträttskvinnan – suffragisten – framställdes som en ung och vacker kvinna som var både smart och modig. Teckningarna fick stor betydelse i kampen, eftersom många kvinnor såg suffragisten som ett ideal, som den nya tidens kvinna. Samtidigt speglade bilderna vita medelklasskvinnor snarare än alla kvinnor, vilket de också fick kritik för.

Foto av kvinna som sitter vid ett skrivbord med en ritbräda och på den en illustration. Hon ser in i kameran med allvarlig min.
Nina Allendes illustrationer spelade stor roll för att The Suffragist
skulle bli så populär bland många kvinnor i USA.
Osynlig ruta

  Alice Paul slog dock ifrån sig kritiken de fick för rasism. Som ledare för CU krävde hon total kontroll över tidningen. Men att redaktören inte fick bestämma om tidningens innehåll ledde till att Rheta Childe Dorr (som dessutom var mycket engagerad i invandrarkvinnors och arbetarkvinnors rättigheter) tröttnade redan efter ett år, även om hon fortsatte Guldgult rockmärke med en kvinna i mitten och runt om texten: Congressional Union for Woman Suffragestötta CU. Istället tog Alice Paul själv över tillsammans med Lucy Burns som redaktörer fram till 1917, då Edith Houghton Hooker blev ny redaktör.
Osynlig ruta
  Vid den tiden hade CU ombildats till NWP, National Woman's Party, och The Suffragist hade blivit NWP:s tidning.
Osynlig ruta
  När USA införde rösträtt för kvinnor 1920 las tidningen ner. Men 1923 beslöt NWP att de trots allt ville ha en tidning, så då började de ge ut efterföljaren Equal Rights.
Osynlig ruta

* Agitation/agitera = att argumentera i syfte att sätta i rörelse, uppvigla.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnotidningar
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-04-07

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu