Bakgrundspapper uppe

« Tillbaka

Kollage av en bild av Hubertine Auclert skrivande, tidningen La Citoyenne och färgmönster
Rubrik: La Citoyenne

La Citoyenne var en fransk kvinnotidning som startades av Hubertine Auclert i februari 1881. Först var det en veckotidning, en period kom den ut varannan månad, och senare blev den en månadstidning.
Osynlig ruta
Tre omslag till tidningen La Citoyenne  Namnet La Citoyenne tog Auclert troligen från Olympe de Gouzes och deklarationen om kvinnans/medborgarinnans rättigheter vid franska revolutionen nästan hundra år tidigare.
Osynlig ruta
  1883 la tidningen till undertiteln "Journal pour la revendication du suffrage des femmes" (Tidning för kravet på rösträtt för kvinnor). Den utmärkte sig även för att vara tidig med att publicera bilder i nästan varje nummer av tidningen.
Osynlig ruta
La Citoyenne drev kvinnors rösträtt och medborgarskap, men tog också upp allt möjligt som rörde kvinnor. Den skrev om kvinnors rätt till egen ekonomi, rätt till skilsmässa, och ifrågasatte äktenskapet som institution.
Osynlig ruta
  Tidningen ifrågasatte också hela idén om att Frankrike till skillnad från sina kolonier skulle vara "civiliserat" – det borde inte kunna anses som "civiliserat" att den halva av befolkningen som var kvinnor både förtrycktes och nekades rättigheter. Förtrycket av kvinnor skadade med andra ord Frankrike som nation, drev tidningen.
Osynlig ruta
Bland andra som medverkade i tidningen fanns Maria Martin, som en period när Hubertine Auclert bodde i Algeriet tog över redaktörskapet, Caroline Rémy (Séverine) och Marie Bashkirtseff.
Osynlig ruta
  1891 la Hubertine Auclert ner tidningen ner på grund av att hon inte hade råd med den längre.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnotidningar
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-08-02

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu