Bakgrundspapper uppe

«  Tillbaka

Rubrik: Deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter

Anfang: M
ödrar, döttrar, systrar, Nationens representanter, fordrar att bli företrädda i nationalförsamlingen. I klar insikt om att okunnighet, glömska och förakt i fråga om kvinnans rättigheter är de enda orsakerna till de allmänna missförhållandena och styrelsens förfall, har vi beslutat att i en högtidlig förklaring utveckla kvinnans naturliga, oförytterliga och heliga rättigheter, på det att denna förklaring, ständigt aktuell för alla medlemmar av samhället, må oupphörligt erinra dem om deras rättigheter och plikter, genom att de ständigt på detta sätt kan jämföras med vad som är all styrelses mål, sålunda må vinna i anseende, och på det att de besvär, som framförts av medborgarinnorna och hädanefter grundas på enkla och oomtvistliga grundsatser, ständigt må tjäna till grundlagens och de goda sedernas vidmakthållande och allas lycka.
Osynlig ruta
   Alltså erkänner och proklamerar det kön, som är överlägset i skönhet och mod under moderskapets lidanden, inför det Högsta Väsendet och under dess beskydd följande rättigheter som tillkommer kvinnan och medborgarinnan:
Osynlig ruta
ARTIKEL I
Osynlig ruta
Kvinnan föds och förblir jämlik med mannen i fråga om rättigheter. De sociala olikheterna kan ej grunda sig på annat än allmännyttan.
Osynlig ruta
ARTIKEL II
Osynlig ruta
Syftet med all politisk organisation är att bevara kvinnans och mannens naturliga och oförgripliga rättigheter. Dessa rättigheter är: friheten, lyckan, tryggheten och framför allt rätten till motstånd mot förtryck.
Osynlig ruta
ARTIKEL III
Osynlig ruta
Källan till all makt ligger helt och hållet hos Nationen som inte är något annat än mannen och kvinnan i förening. Ingen sammanslutning, ingen enskild individ kan utöva myndighet, om denna ej uttryckligen härleder sig därifrån.
Osynlig ruta
ARTIKEL IV
Osynlig ruta
Friheten består i att få göra allt, som ej skadar någon annan. Utövandet av kvinnans naturliga rättigheter har sålunda ingen annan gräns än det ständiga tyranni som mannen utsätter henne för. Dessa gränser skall reformeras genom naturens och förnuftets lag.
Osynlig ruta
ARTIKEL V
Osynlig ruta
Naturens och förnuftets lag har rätt att förbjuda blott de handlingar, som är skadliga för samhället. Allt som ej är förbjudet genom denna visa och gudomliga lag, är tillåtet och ingen kan tvingas att göra något som ej är påbjudet av den.
Osynlig ruta
ARTIKEL VI
Osynlig ruta
Lagen är uttryck för folkviljan. Alla medborgare och medborgarinnor har rätt att personligen eller genom ombud medverka vid dess stiftande. Den bör vara lika för alla. Då alla medborgare och medborgarinnor är lika inför lagen, äger de i lika mån tillträde till alla offentliga tjänster, ämbeten och befattningar efter förtjänst och utan annan åtskillnad än den, som grundar sig på deras dygder och färdigheter.
Osynlig ruta
ARTIKEL VII
Osynlig ruta
Ingen kvinna är undantagen; hon anklagas, häktas eller hålles i fängelse i de fall, som är föreskrivna i lag. Kvinnorna lyder under denna stränga lag liksom männen.
Osynlig ruta
ARTIKEL VIII
Osynlig ruta
Lagen bör fastställa blott de straff, som är oundgängligen och uppenbarligen nödvändiga, och ingen kan straffas annat än efter en lag som stiftats och kungjorts, innan förseelsen begicks, och som här laglig tillämpning på kvinnorna.
Osynlig ruta
ARTIKEL IX
Osynlig ruta
Varje kvinna förutsätts vara oskyldig, ända till dess att hon förklarats skyldig till brott.
Osynlig ruta
ARTIKEL X
Osynlig ruta
Ingen får förföljas för sina åsikters skull, inte ens för grundläggande. Om kvinnan har rätt att bestiga schavotten, bör hon också kunna bestiga talarstolen, förutsatt att meningsyttringarna ej stör den allmänna, i lag påbjudna ordningen.
Osynlig ruta
ARTIKEL XI
Osynlig ruta
Fritt utbyte av tankar och åsikter är en av kvinnans mest värdefulla rättigheter, då denna frihet garanterar faderns lagliga plikt mot sina barn. Varje medborgarinna kan då fritt säga: jag är mor till ett barn som tillhör Er, utan att några barbariska fördomar tvingar henne att dölja sanningen, dock med skyldighet att stå till svars för missbruk av denna frihet i de fall, som lagen föreskriver.
Osynlig ruta
ARTIKEL XII
Osynlig ruta
För att garantera kvinnans och medborgarinnans rättigheter är en offentlig myndighet nödvändig. Denna myndighet är inrättad till allas gagn och ej blott till fördel för dem, åt vilka den anförtrotts.
Osynlig ruta
ARTIKEL XIII
Osynlig ruta
För underhåll av den offentliga myndigheten och för bestridande av de med styrelsen förenade utgifterna är den allmänna beskattningen av män och kvinnor lika. Då kvinnan deltar i allt dagsverke och allt hårt arbete, bör hon ha samma rättigheter vid fördelningen av tjänster, ämbeten och i fråga om näringsutövning.
Osynlig ruta
ARTIKEL XIV
Osynlig ruta
Varje medborgare har rätt att själv eller genom ombud göra sig förvissad om att den allmänna skatten är nödvändig. Medborgarinnorna kan ej anslutas, såvida ej tillämpas en rättvis fördelning, ej endast med hänsyn till förmögenhet utan även vad gäller offentlig tjänst, och utan att hon får bestämma dess belopp, fördelning, uppbörd och varaktighet.
Osynlig ruta
ARTIKEL XV
Osynlig ruta
Alla kvinnor, som liksom männen betalar skatt, har rätt att begära redovisning av alla offentliga förtroendemän för deras förvaltning.
Osynlig ruta
ARTIKEL XVI
Osynlig ruta
Ett samhälle, där säkra garantier för rättigheterna saknas och där gränser ej uppdragits mellan maktutövningens olika områden, saknar alldeles författning. Författningen är icke gällande, om flertalet av de individer som utgör Nationen ej medverkat vid dess utformning.
Osynlig ruta
ARTIKEL XVII
Osynlig ruta
Äganderätten är för män och kvinnor gemensam eller delad. Den är okränkbar och helig och ingen kan berövas den såsom varande ett av naturen tilldelat arv, om ej något offentligt behov, ådagalagt i laga former, uppenbarligen så kräver och under förutsättning att ett skäligt skadestånd dessförinnan fastställts.
Osynlig ruta
   Vakna, kvinnor! Förnuftets stormklocka ljuder över hela världen, ta vara på era rättigheter! Naturens mäktiga imperium är inte längre omvärvt av fördomar, fanatism, vidskepelser och lögner. Sanningens fackla har skingrat alla dumhetens och den självpåtagna rättens moln. Den förslavade mannen har mångdubblat sina krafter och har behov av dina för att bryta sina bojor. När han nu har blivit fri, har han blivit orättvis mot sin följeslagerska. Åh, kvinnor, kvinnor, när skall fjällen falla från era ögon? Vilka fördelar har revolutionen givit er? Ett ännu mera utpräglat förakt, en ännu mer uppenbar ringaktning. Under århundraden av förfall har ni endast härskat genom att rida på männens svagheter. Ert imperium är i spillror, vad återstår för er? Övertygelsen om mannens orättvisor. Kravet om att återfå de rättigheter aom en gång tilldelats er genom naturens visa dekret!
Osynlig ruta
   Vad har ni att frukta inför en så ädel uppgift? Fruktar ni att våra franska lagstiftare, som ändrat denna sorts moral, vilken alltför länge vuxit på det politiska livets träd, men som nu är fullständigt förruttnad, återigen kommer att säga: ”Kvinnor, vad har vi gemensamt? – Allt; skall ni svara.” Om de av ren svaghet fasthåller vid denna inkonsekvens i strid mot sina principer, sätt då förnuftets kraft mot deras överhetsanspråk. Samla er under filosofins fanor, utveckla all den energi ni kan uppbjuda, och ni kommer att se dessa stolta varelser, era hängivna beundrare, kräla inför era fötter, men stolta över att med er dela det Högsta Väsendets håvor. Vilka hinder man än försöker ställa i vägen för oss, är det i vår makt att befria oss från dem. Det är endast viljan som saknas...

Namn: Olympe de Gouges 1791

Osynlig ruta

Deklarationen finns publicerad på svenska bland annat i red: Folke Schimanski: Kvinnan och revolutionen. Texter om 200 års kamp för kvinnlig frigörelse, 1972, och i red: Hanna Östholm: Feminismens idéer, 2006.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till första sidan om Olympe de Gouges
 Pil åt vänster Till tema Franska revolutionen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-03-18

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu